this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Äntligen?

Förra veckan offentliggjordes årets Nobelpris i medicin och fysik och kemi och så fredspriset i Oslo och sist i raden ekonomipriset, som egentligen inte är ett Nobelpris i egentlig mening utan en utmärklese i ’ekonomisk vetenskap’ som är insiftat av Sveriges Riksbank ”till Alfred Nobels minne” och delades ut första gången 1969.
Dessa priser är för det mesta totalt ointessanta för mig: jag begriper mycket lite eller nästan ingenting av medicin och fysik och kemi och de där tomtarna i Norge kan dela ut hur många pris de vill. Ingenting blir bättre eller världen fredligare i alla fall: krig har alltid funnits och kommer alltid att finnas för att en del människor tycker att det är kul med krig.
Prisen i fysik och kemi delas ut av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska Institutet samt fredspriset av norska Stortinget.

I morgon är det dags för det enda pris som betyder nåt: Nobelpriset i litteratur. Jag tror att detta gäller de allra flesta av oss eftersom nästan alla människor utom majister Magplask kan läsa.
Favoriterna är de gamla vanliga: japanen Haruki Murakami som har skrivit sin märkliga böcker i snart fyrtio år, Joyce Carol Oates med sin väldiga produktion och frågan är om hon inte rent av har skrivit FÖR MÅNGA böcker för att komma fråga samt den syriske författaren Adonis som av många med arbiska som specialitet räknas till detta språks främste nu levande författare men jag tycker att han är en pretentiös och svårt överskattad tråkmåns.
Bland svenska författare som förekommer i förhandstipsen finns Leffe gevär och Janne giljotin och Camilla bläckfläck. Men det saknar betydelese: alla står i 150 gånger pengarna och lägre odds kan ingen ha.

cormac1cormac2

Jag hoppas så klart på mina käpphästar Bob Dylan och Thomas Pynchon och Cormac McCarthy, fast ingen av dem kommer att få Priset trots att McCarthy kanske är världens främste författare i dag. Jag föreslog att Dylan skulle få Nobelpriset i Sveriges Radio redan 1969: då blev jag utskrattad av hela kultursverige. Jag intervjuade Don DeLillo i NYC på 70-talet och jag tycker fortfarande att han är en värdig kandidat.
Ursula K Le Guin är dotter till antropologen Alfred L Kroeber som även var en av USA:s mest framstående arkeologer med Nordamerikas indianer som specialintresse men det är inte därför hon kunde få Priset utan för att hon skriver förbaskat bra böcker, där hon argumenterar för fantasins och mytens betydelse för litteratur och mänsklighet. Men Ursula måste få det strax, för hon fyller 87 nästa vecka.

Nåja, i morgon klockan ett när Akademiens ständiga Sara Danius stiger ut ur Börssalen på Stortorget i Stockholm och tillkännager namnet på den som har fått Priset i år. Fast Akademien aldrig belönade Leo Tolstoj, Mark Twain eller Henrik Ibsen. Émile Zola och Hjalmar Söderberg, Michail Bulgakov och Vladimir Majakovskij, Graham Greene och Raymond Chandler hör också till de litterära giganter som självklart borde ha fått men aldrig fick.
August och Astrid? Glöm dem. August kunde av uppenbara skäl inte komma i fråga och Astrid spelar i samma lingonliga som Pearl Buck! Elfriede Jelinek, herregud!

nobel