this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

RĂ€ttfram varudeklaration

Lukianos, jÀmte Plutarkos kejsartidens intressantaste, mest underhÄllande och mest betydande författare, har skrivit en bok med titeln Sanna historier: en serie helt igenom lögnaktiga reseberÀttelser i samma anda som de nÀstan lika osanningsenliga författarna Homeros och Herodotos. Skrönor Àr vÀl den beteckning som ligger oss nÀrmast till hands.
Eller skepparhistorier. Lukianos seglar ut pĂ„ Atlanten och kommer efter ett besök pĂ„ mĂ„nen och djurkretsens stjĂ€rnor tillbaka till Oceanen, dĂ€r han och hans skepp uppslukas – inte olikt en annan forntida fiktiv resenĂ€r, som inte svaldes av en val, utan av “en stor fisk” – av ett ofantligt havsvidunder innan den numera mycket bereste författaren gĂ„r i land pĂ„ de lycksaligas öar och sammantrĂ€ffar med Homeros och Sokrates och andra fuskande författare och filosofer frĂ„n förr.
Redan i inledningen redovisar Lukianos dock hederligt sin verkliga avsikt. Han skriver pÄ skoj. Mest pÄ skoj. Kort sagt: jag snackar bara skit, sÀger den ovanligt uppriktige författaren. Inte ett ord av vad jag sÀger Àr sant. NÄgon sÄdan rÀttfram varudeklaration ser man nÀstan aldrig i dag.