this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Nu blev det fel igen

Herrrarnas staffetlag pÄ skidor i OS i Vancouver tidigare i Är fick Svenska Dagbladets bragdmedalj för en knapp timme sedan. Jag sÄg det dÀr loppet i teve och visst var det mycket skickligt genomfört. Men ett stafettlopp i OS Àr trots allt bara en enda tÀvling.
Med lite flyt och hel del tur pÄ vÀgen finns det mÄnga som kan vinna. De som inte gör det kommer ingen ihÄg efterÄt.
Som Björn Ferry i skidskytte i samma OS. “Jag hade inte tur i Vancouver”, sa han sjĂ€lv dagen före sĂ€songens första tĂ€vling. Och slutade pĂ„ 35:e plats, eller nĂ„got. UngefĂ€r dĂ€r Björn brukar hamna. Hade Björn alltsĂ„ otur i Östersund?
Men min favorittjej bland idrottare har varit bÀst hela Äret. Det Àr sÄ klart en mycket större bragd Àn att nÄgon annan lyckas vÀlja rÀtt valla en enda dag under sÀsongen. Det sÀger sig sjÀlvt att Therese skulle ha haft Ärets bragdmedalj.
Allt annat Àr lika löjligt som att Tolstoj och Ibsen, Mark Twain och Strindberg aldrig fick Nobelpriset i litteratur. Zola och Joyce och Graham Greene och Norman Mailer. Med mÄnga fler.
VÀinö Linna. Hur mÄnga lÀser honom i dag? Alldeles för fÄ, tror jag. Men han skulle inte ha fÄtt priset och pengarna för OkÀnd soldat. Utan mycket mer för storverket HÀr under polstjÀrnan med de tre titlarna Högt bland SaarijÀrvis moar, Upp, trÀlar! och Söner av ett folk.
Och Magdalena. Hon som ocksÄ Äkte skidor och stannade och sköt emellanÄt. Varför belönades hon aldrig med bragdguldet? Magdalena var vÀrldsledande i sin sport under mÄnga Är, fast en guldmedalj i OS lyckades hon aldrig vinna. Men det gjorde inte Patrick höjdhoppare heller, och han blev bragdman i alla fall.
Jag förstÄr ju att det Àr svÄrt att vÀlja och vraka bland de allra vÀrsta vinnarna. Och Svenska Akademien hade sÀkert delat ut sitt Nobelpris till fler författare om de bara hade kunnat. Men alla kan ju inte fÄ: dÄ blir utmÀrkelsen snart ingenting vÀrd.
Men Pearl Buck? Rena vansinnet. Prudhomme och Pontoppidan? BÄda borde ha varit lika olÀsta dÄ som de Àr i dag. Hamsun? Jag skÀms fortfarande, fast jag inte fanns dÄ. Solzjenitsyn och Martinson och Canetti? Fanns det ingen bÀttre Àn Sjolochov 1965 och William Golding 1983? Har ingen i Akademien lÀst Jules Romains?
Om Therese hĂ„ller formen över nĂ€sta Ă„r ocksĂ„ – och det gör hon alldeles sĂ€kert: Therese ska simma som satan Ă€nda till London Ă„r 2012 – Ă€r det bara för SvD att rĂ€cka över bragdmedaljen direkt. Utan omröstning. Anars sĂ€ger jag upp min prenumeration.
Ge Magdalena en medalj ocksÄ, samtidigt. Retroaktivt. SÄdant har hÀnt förr.

[/caption]

Borde ha haft