this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Nobelprize for Laughin’

MÄnga förtjÀnta författare har fÄtt Nobelpriset i litteratur. Det finns ocksÄ flera som aldrig har fÄtt en sÄdan uppmÀrksamhet.
Vilka tÀnker jag pÄ dÄ? Tolstoj. Ibsen. Samuel Langhorne Clemens. För att bara nÀmna nÄgra.
Simone de Beauvoir och Margaret Atwood och Joyce Carol Oates. Men dÄ skulle Joyce ha fÄtt Priset för tjugofem Är sedan: nu Àr det bara tusen böcker för sent.
Om Strindberg hade levat i ‘vĂ„r tid’ hade han fĂ„tt tvĂ„ stycken. Men dĂ„ gick det ju inte: med Oscar II och Carl David af WirsĂ©n & co vid akademiskutans roder. Jag tror inte att August ville ha Priset heller: han hade nog blivit förbannad dĂ„.

En gĂ„ng ‘lovade’ tvĂ„ framtrĂ€dande ledamöter mig att Birgitta Trotzig skulle sitta i Akademien och att Norman Mailer skulle fĂ„ sitt Pris innan jag dog.
Birgitta sitter pÄ stol nummer sex i dag, och det gör hon rÀtt i. Men Norman dog utan diplom och medalj. Man ska aldrig lita pÄ nÄgon.

Dario Fo och den dĂ€r förvirrade damen frĂ„n Österrike och Patrick White? Om de Ă€ndĂ„ mĂ„ste vĂ€lja en författare frĂ„n down under kunde Colleen McCollough lika gĂ€rna ha fĂ„tt Priset. Inte för Thorn Birds, no way. Men för att hon skrattar sĂ„ fantastiskt.
En gĂ„ng pĂ„ Delmonicos i NYC sprĂ€ckte Colleen vĂ„ra vinglas med det skrattet. Om det funnes a Prize for Laughin’?

Och sÄ finns det flera som aldrig borde ha suttit i Akademien. Och nÄgra som skulle ha varit dÀr men aldrig slÀpptes över tröskeln till Börshuset i Stockholm.
Olof Lagercrantz och Ingmar Bergman och Karl-Erik Welin. Ingemar Hedenius och Lennart Hellsing och Barbro Lindgren. Carl Fredric ReuterswÀrd: vÀrd ett Nobelpris varje dag.

Det skulle inte förvÄna mig om Bergman har blivit tillfrÄgad men tackat nej. Han borde i alla fall ha blivit det.
Stig Claesson? Aldrig i helvete: keps passar inte till frack.

Sture Allén och Per WÀstberg: tvÄ fÄgelskrÀmmor i litteraturens jordgubbsland. Lotta Lotass?
Varför inte E-Type och Poodles-Kicken lika gÀrna? DÄ kunde Carola brÀnna i vÀg en lagom upprockad hymn varje Är pÄ Akademiens högtidsdag den 20 december.
Akademien skulle gunga fett och komma bÄde i ropet och i HÀnt&Hör Sen.

Om Liza och LĂ€ckberg fĂ„r dela pĂ„ Priset ocksĂ„ blir alla arton – eller om de bara Ă€r femton numera? – genast geniförklarade av alla som inte kan skilja garbage and crap from the real Stuff.
Kasta ett Pris postumt efter Pippi och henne pÄ BrÄkmakargatan ocksÄ och Janne och GW och kanske Alfons och Laban i lakankostymen.

Annars Àr jag nog mest besviken över att Akademien glömde Graham Greene i alla Är. Det Àr inte bara löjligt: det Àr skamligt.