this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

När läste du Pontoppidan senast

Jag trodde att Karin Olsson på Bladet var en förnuftig person. Jag VILLE att hon vore det. Men nu vet jag bättre: Karin har inte fattat ett jota.
För tretusen år sedan sjöngs och deklamerades grekiska dramer: de existerade ännu inte som skriven litteratur. Det hade inte tjänat något till: det fanns ingen som kunde läsa då.
I dag sjunger och deklamerar vi inte Homeros och Sapfo och Pindaros. Vi läser dem i böcker som litteratur. För att vi kan läsa och det kunde inte de som levde då. Dylans texter är också skrivna för att framföras. Men de ska läsas högt: du ska HÖRA vad du läser.

nobel3

Per Svensson i Sydsvenskan går ännu längre än Karin. Per har fått fnatt: han tycker att det är en ”trumpifiering” av Nobelpriset att ge det till Dylan. När det i själva verket är tvärtom! Ändå spelar det ingen roll. Per och Karin och alla andra surpuppor kan tycka att det var ”fel låt” som vann. Det är i alla fall Svenska Akademien som väljer nobelpristagare i litteratur: sådana är reglerna och därför kan Akademien aldrig ha ’fel’. Om du förstår?
Och det finns alltid ”någon annan” som förtjänar Priset lika bra. Jag har själv åtskilliga gånger haft anledning att vara missnöjd med Akademiens val av pristagare. Jämte Pearl Buck och Martinson och Elfriede Jelinek torde Hamsun och Sjolochov och Pinter och Herta Müller och Tranströmer höra till de mest umbärliga. När läste du Prudhomme och Pontoppidan senast?

nobel1nobel2