this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

I idealisk rigtning

I morgon på slaget klockan ett stiger Svenska Akademiens ständiga sekrterare Sara Danius ut genom dörren från Börssalen På Stortorget i Stockholm och meddelar världen vem som har tilldelats 2016 års Nobelpris i litteratur.
Det blir nog ingen amerikan i år som jag önskar och ingen svensk heller. Majister Magplask får bita på naglarna och ligga sömnlös och kasta sig av och an i hjärtskärande ovisshet mellan kallsvettiga lakan till nästa år igen i oktober.
Och ändå har Magplask sedan flera år ställt i ordning en plats i bokhyllan för diplom och medalj från Akademien. Det gäller att vara förberedd när det händer också om det aldrig gör det!

Alfred Nobel specificerade i sitt testamente att ett av prisen skulle gå till den som under det gångna året ”inom litteraturen har produceradt det utmärktaste i idealisk rigtning”. Medaljens åtsida utgörs av Nobels porträttrelief med omskrift för födelse- och dödsår. Frånsidan visar en musa som sjunger och spelar lyra medan en ung man sitter under ett lagerträd och lyssnar och skriver ned. Musan är med all säkerhet den blyga nymfen Dafne som väckte guden Apollons åtrå. För att undgå dennes alltför påträngande uppvaktning lät hon förvandla sig till ett lagerträd.
Texten som omger relifen lyder: Inventas vitam iuvat excoluisse per artes. Den är hämtad från Vergilius Aenedien sjätte sången strof 663 och lyder i Ingvar Björkesons översättning De som förskönat vårt liv med konst och nya idéer. Medaljen är graverad av Erik Lindberg.

nobel1nobel2