this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Facebook Books

PÄ Facebook kan den som vill berÀtta för andra om sina intressen och om vilka böcker man gillar mest och vilken musik man helst lyssnar till. SÄ jag gjorde det: de tio författare jag kom pÄ först. Som jag tycker att alla borde lÀsa Ätminstone nÄgot av. Och nu talar jag inte i första hand om författarna utan desto mer om deras böcker.

Jag kan tÀnka mig tio avbytare ocksÄ. Om nÄgon vill bredda mittfÀltet? Göra laget lÄngt i stÀllet för kort?
Ja, de snackar sÄ dÀr larvigt: de som sysslar med att kommentera fotboll i teve i dag. Och samtidigt gör de ansprÄk pÄ att vara intellektuella.
Men ingen skulle be Patrick Ekwall att recensera en bok och vem skulle skicka Jesper Hussfeldt till Kungliga operan för att berÀtta om en balettförestÀllning eller Niklas WikegÄrd till Liljevalchs för att titta pÄ VÄrsalongen?

Jag kunde hÄlla pÄ lÀnge Àn. Men de hÀr fÄr rÀcka, sÄ lÀnge: annars tar det aldrig slut.
Fast du fÄr lÀsa vilka böcker du vill, förstÄs. NÀstan vilka böcker du vill.

Sedan behövs det inga fler: har man lÀst de tjugo behöver man inte lÀsa fler. Fast den som hinner kan förstÄs lÀsa Stig Claesson och Lars Forssell ocksÄ. Sveriges bÀsta nu levande författare.
Ja, jag vet. Men det ger jag fan: för mig kommer Lars och Stig alltid att leva.
Annars Àr vÀl Hjalmar Söderberg den frÀmste i Sverige genom alla tider. Han och den olycklige Carl Jonas Love.

Blaise Cendrars: en av de finaste nĂ„gonsin. Men dĂ„ mĂ„ste man förstĂ„s lĂ€ra sig franska först. Börja med Les PĂąques Ă  New York och fortsĂ€tt med La Prose du TranssibĂ©rien et de la Petite Jehanne de France. Den sistnĂ€mnda hittar du i Gunnar Hardings Är vi lĂ„ngt frĂ„n Montmartre? Guillaume Apollinaire och hans epok.
Den som lÀser franska kan inte heller undvara dottern Miriams biografi Cendrars. Jag har den bÄde inbunden och i pocket, sÄ att jag kan ha den med nÀr jag reser.
Rimbaud och François Villon: tillsammans med Blaise tvÄ dynamitarder i fransk poesi.

Bild 1 nedan t.v: Blaise ca 1920. Bild 2 nedan t.h: Blaise bröllopsfoto 1950.

Vad sÀger du? Duger min lista? Eller finns det andra som Àr bÀttre? Klart att det gör. Vem som helst hittar lÀtt hundra andra författare. Som ocksÄ kunde platsa bland de tio.
Kvinnor? – Varför har jag inte kommit pĂ„ en enda kvinna? Det vet jag mĂ„nga som inte kommer att gilla, och det gör inte jag heller.
Mary Shelley? Carson McCullers och Anne Tyler?

Vilken Àr din bÀsta bok? Vem lÀser du helst?
Den som börjar snacka Astrid och Alfons Åberg Ă€r dödens. Om jag hör nĂ„gon hosta Atterbom blir det rĂ„dbrĂ„kning innan ocksĂ„. Mest överskattad av alla som har skrivit pĂ„ svenska.
Tillsammans med Ranelid och Brunner och Horace. Liza och LÀckberg och alla de dÀr andra deckardamerna.

Jag undrar vilka böcker bibliotekarier lÀser? Jag menar: de kan ju vÀlja bland alla som finns. PÄ Kabaré Karolina finns cirka fem miljoner böcker och sÄ mÄnga hinner ju inte ens du och jag lÀsa under en tur med the merry-go-round.