this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

De som aldrig fick

MÄnga författare som vore lika kvalificerade till Nobelpriset i litteratur som nÄgon annan kunde inte ha fÄtt det i alla fall, dÀrför att sÄ mÄnga pris finns inte att de skulle rÀcka Ät alla.

ÄndĂ„ kan man fundera över varför flera som absolut skulle ha haft aldrig fick, medan nĂ„gra som aldrig borde ha kommit i frĂ„ga belönades Ă€ndĂ„.

Det första Priset delades ut till den franske poeten Sully Prudhomme Är 1901. Hur mÄnga lÀser honom i dag? BjÞrnstjerne BjÞrnson 1903 hör vÀl inte heller till de mest lÀsta numera, fast Henrik Ibsen spelas fortfarande pÄ teaterscener över hela vÀrlden Àven utan Priset.
Anton Tjechov Àr en av vÀrldens frÀmsta pjÀsförfattare. Han föddes 1860 och dog 1904. Varför fick inte han Priset? Vad Àr Theodore Mommsen och BjÞrnson bredvid honom?
NÀr lÀste du Pontoppidan senast och var Selma verkligen vÀrd Nobelpriset? Hamsun? Jag blir fanimej spyfÀrdig!

För att inte tala om Lev Tolstoj: den frÀmste av alla författare som har funnits i modern tid eller i varje fall sÄ lÀnge som Priset har hÀngt med. Han levde till 1910 och kunde ha fÄtt Priset flera gÄnger i stÀllet för en hel hop författardvÀrgar som Akademien valde att premiera i stÀllet. Ohyggligt och kanske Akademiens största misstag nÄgonsin!
Mark Twain dog samma Är som Tolstoj. Varför fick han aldrig nÄgot Pris?

clemens

Pearl Buck! TillĂ„t mig skratta! Solzjenitsyn och Nelly Sachs. Harry Martinson: om det prompt mĂ„ste vara TVÅ svenskar den dĂ€r gĂ„ngen 1974 borde Eyvind ha fĂ„tt dela med Ville frĂ„n MomĂ„la i stĂ€llet! TvĂ„ stora svenska romanförfattare var och en pĂ„ sitt sĂ€tt.

Och Ànnu nÀrmare i tiden: Dario Fo och Elfride Jelenik och Harold Pinter. Tre pajasar i vilket som helst prissammanhang!

Émile Zola hade varit en ungefĂ€r 100 000 gĂ„nger mer vĂ€rdig Pristagare Ă€n Prudhomme Ă€ven 1901. Joyce och Graham Greene jag sĂ€ger bara: Graham Greene!

antibes

Och varför inte Virginia Wolfe? Vad har alla kvinnliga författare gjort för ont i nobelsammanhang? Bara TOLV stycken pÄ mer Àn hundra Är: hur vÀrldskass som helst! NÀr Doris Lessing Àntligen fick Priset 2007 var det bara 50 Är för sent!

Strindberg? Om han hade levat i dag hade han bergis fÄtt Priset vartannat Är. Men nÀr han levde var det inte möjligt med tanke pÄ Akademeins stockkonservativa sammansÀttning. Fast pÄ Strindbergs tid fick varannan svensk författare Pris.
Söderberg. För helvete: Jag fÄr inte glömma Hjamar! Sveriges kanske bÀste författare nÄgonsin!

Jag tycker att Majakovskij och Bulgakov och W Somerseth Maugham kunde ha fÄtt ocksÄ trots att jag vet att det mesta Bulgakov skrev var bannlyst i Sovjetunionen och att han inte blev översatt förrÀn efter sin död, men Horace som Àr en jÀvel pÄ ryska borde vÀl ha upptÀckt honom i alla fall.
Sa jag John Dos Passos? Inte? DÄ gör jag det nu! NÀr Dos Passos var som bÀst i farten rotade Akademien fram Pearl Buck i stÀllet!

De som tjatar om Astrid vet inte vad de talar om och den dĂ€r trĂ€bocken Tranströmer
 Jösses!

Men gÀrna Bob Dylan nÀr jag nu fÄr vÀlja alldeles sjÀlv: det föreslog jag i radio redan 1969, men dÄ blev jag utskrattad av hela det svenska finkulturetablissemanget. I dag tycker nÀstan alla likadant.
BÀst pÄ skiva just nu Àr Duquesne Whistle: den Àr magisk och Dylan har aldrig sjungit bÀttre Àn dÀr!
Verdi gÄr ocksÄ an. Jag lyssnar mycket pÄ honom just nu. Han kunde vÀl ocksÄ ha fÄtt: om han hade levt bara ett Är till?
Bredvid Dylan hoppas jag numera mest pÄ Thomas Pynchon och Cormac McCarthy. Bara dÀrför kommer sÄ klart ingen av dem att fÄ nÄgot Pris heller!

bob

Och sÄ en av mina absoluta författarfavoriter som heller aldrig fick och som jag tror att inte mÄnga i Sverige har hört talas om idag och vÀl knappast dÄ heller: den vidunderlige Blaise Cendrars aka Frédéric Sauser.
Blaise reste sÄ mycket med tÄg runt om i vÀrlden att han döpte sin hund till Wagon-Lit! Bara det Àr vÀrt ett extra Pris!

blaise