this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Jeg er kun skindĂžd

“Jag litar inte pĂ„ författare som Ă€r sociala.” – “JasĂ„? Varför gör du inte det?” – “Ja, men om man Ă€r social, vad fan ska man skriva böcker för dĂ„?” SĂ„ uttalade sig en gĂ„ng akademiledamoten Peter Englund obegripligt i teve frĂ„n sitt torn av snidat elfenben inför en berusad krogpublik och en bög i en skinnsoffa. Han som frĂ„gade heter Virtanen och skriver kladdiga krönikor i Aftonbladet annars. Det Ă€r möjligt att ledamotens synpunkt kan förklara flera av Akademiens nĂ€stan alltid lika pĂ„litligt trĂ„kiga Nobelpris under det senaste decenniet.
Det smittar bestÀmt av sig att Àta middag med Horace och Frostenson och Per WÀstberg i en kÀllare i Gamla stan varje torsdag. Skulle alltsÄ Lars Forssell och Stig Claesson inte ha skrivit nÄgra böcker och Carl Michael och Cornelis aldrig Àgnat sig Ät att dikta? Vad skulle Hemingway och Faulkner, Octavio Paz och Gabriel García Mårquez ha gjort i stÀllet? NÀr Englund lÀgger ut texten i teve med en karamellfÀrgad drink med is och tvÄ pinnar av plast i framför sig och som jag trodde att bara tanter drack tÀnker jag att vi kunde klara oss lika bra utan bÄde honom och hela Svenska Akademien.

Inget att lita pÄ?

Om sig sjĂ€lv sade Englund i samma program att han Ă€r “skentrevlig”. Med detta avses att Englund Ă€r ‘social’ endast genom att lĂ„tsas vara en jĂ€tterolig kille i glada grabbars gĂ€ng, fast han helst ville sitta hemma vid datorn och skriva Ă€nnu en bĂ€stsĂ€ljande bok om lemlĂ€stade mĂ€nniskor i historiens mest brutala krig. Amerikanska inbördeskriget nĂ€sta: den blodigaste av kanske alla sĂ„dana hĂ€ndelser? SĂ„ pass opp nĂ€r Englund hĂ€nger med hem till dig pĂ„ efterfest nĂ€sta gĂ„ng. Han Ă€r bara trevlig pĂ„ skoj för att fĂ„ i sig nĂ„gra ostbĂ„gar och bli full gratis.
Mindre Àn en mÄnad efterÄt meddelades att Englund skulle eftertrÀda Horace Engdahl som Akademiens stÀndige sekreterare i maj 2009. Varför aldrig en kvinna? Vad har Birgitta Trotzig gjort för ont? Bredvid Birgitta och sedan Forssell och Artur Lundkvist inte finns dÀr mer Àr Kristina Lugn min favorit i Akademien. Hon hade vÀl varit en Ànnu roligare sekreterare? Kristina har dessutom ett hÄr som jag tycker kunde klÀ en sÄdan person och som skulle slÄ knockout pÄ tevetittare överallt i vÀrlden klockan ett en torsdag i oktober varje Är. Det har inte Englund.

Akademiledamot med maffigt hÄr

Kristina har Àven skrivit och satt upp countrymusikalen Songs from the Swedish Badlands med Lennart JÀhkel, Hannu Kiviaho och Niko Röhlke pÄ egna Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm förra Äret. Rent rysligt bra. Finns pÄ en CD som gÄr att köpa i kassan pÄ teatern. SÀkert via mejl ocksÄ, skulle jag tro. Om du skyndar dig kan det hÀnda att du hinner innan den tar slut.

Muntert vÀrre vid macken i MÄnkarbo
Sunshine-Girl med pillerburk lÀngst fram

Valet av Englund applĂ„derades överallt pĂ„ landets mesta kultursidor. Han har lyckats lura hela Stockholms kulturkamaraderi med sitt billiga trivseltrick. “Peter Englund [
] Ă€r inget dĂ„ligt val. Han Ă€r vĂ€ldigt lĂ€ttsam”. Och: “[
] det [kan] vara första gĂ„ngen Akademien fĂ„r en genuint trevlig prick som sekreterare”. Prick?
Skentrevlig?? Kan man vara ‘skenstĂ€ndig’ ocksĂ„? Kanske Ă€ven ‘skensekreterare’? Jag tror att man kan det. Allra helst pĂ„ Stortorget i Stockholm numera?
De flesta boklĂ€sare överallt i vĂ€rlden tycker nog att H C Andersen Ă€r en mycket bĂ€ttre författare Ă€n Englund. Men han gick lĂ€ngre Ă€ndĂ„. H C var Ă€ngslig för stort som smĂ„tt och det sĂ€gs att han var sĂ„ rĂ€dd för att bli levande begravd att han alltid hade en lapp pĂ„ sitt nattduksbord dĂ€r det stod: “Jeg er ikke dĂžd. Jeg er kun skindĂžd.” Vad har Englund för nödrop fastsatt med en sĂ€kerhetsnĂ„l pĂ„ pyjamasen?

Kun skindĂžd

Den nye trendige sekreteraren rivstartade med att först vara pappledig. Det hade Carl David af Wirsén aldrig gjort. Han hade aldrig lÀmnat och hÀmtat pÄ dagis och skjutsat till pingisen heller. Wirsén hade aldrig haft tvÀttstugan en torsdag.

Trevlig? Eller bara pÄ skoj?