this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Skyll inte på vädret!

Det var inte germanerna! Det var vädret. Klimatet. Den globala uppvärmningen! Hajar’u? Den glob…

Vadå vädret? Vad snackar du om? Vad har germanerna med klimatet att göra??

Herregud. Du fattar ju ingenting. Romarrikets undergång: the fall of the Roman Empire. Fattar du nu då?

Nej, jag tror inte att…

Det var inte germanerna som fick romarriket att kollapsa och gå under. Det var klimatet.
När romarriket stod på höjden av sin makt mellan 300 f.Kr. och 200 e.Kr. var vädret varmt och behagligt och det regnade relativt regelbundet.
Vid sådana tillfällen råder jämvikt i samhället och håller människor och stater för det mesta sams.

Vadå? Människor har väl slagits och jävlats med varandra genom hela hisotrien. Vad har det med vädret att göra?
Då skulle det ju bara vara krig på vintern och aldrig på sommaren, och då skulle slaget vid Somme aldrig ha ägt rum och sme’backarna inte ha kastat den danska ockupationsarmén i Dalälven vid Brunnbäcks färja heller.

Det är vetenskapligt bevisat: det var inte germanerna utan vädret. Kanske var det gammastrålar inblandade också, men det vet man inte riktigt ännu, för gammastrålar är väldigt luriga. Nästan det konstigaste som finns, faktiskt.

Gammastrålar??

Carolines kosmiska bubbelgum av gas och gamma

Ja. Men skit i det nu. Jag snackar väder och vind här.
Sen efter cirka år 300 blev klimatet gradvis sämre och då blev det bråk så klart och då började germanerna röra på sig där upp i skogarna norr om Rhen och så gick de över floden år 406 och sen den 24 augusti 410 kom Alarik och hans visigoter och intog Rom och plundrade staden och det hade ingen gjort på åttahundra år och…

Så du menar att om vädret hade fortsatt vara varmt och skönt och med lagom mycket regn så att säden växte och germanerna kunde baka bullar och bovetepannkakor och slapp svälta, så hade romarriket kanske funnits ännu?

Det är det ingen som vet. Men det är mycket möjligt. De säger att människan lever icke av bröd allenast, men det tror jag inte på. Det är bröd som gäller: allt annat är bara bonus.

Men är det inte bra då om klimatet blir varmare igen som många menar att det blir? Och när det blir precis lagom varmt och alla måste ha siesta åtta gånger om dan… då finns det inga krig mer, för det är ingen som orkar slåss och härja då. Är det så du menar?

Det vet jag inte. För allt det jag berättade för dig nyss har jag läst i den mycket ansedda vetenskapliga tidskriften Science. Jag tror inte att det stog nåt om det där.
Men det är klart: artikeln är på engelska, så det kan ju hända att jag har missat nåt. Jag tycker att vetenskap är tillräckligt svårt ändå, och när det sen är på utrikiska också…

Okej. Jag hajar. Det är du som inte har fattat nånting.
Det var alltså mulet den där dan i augusti 410, men germanerna hade kommit i alla fall, för de hade planerat det där anfallet ända sen Arminius och hans germaner massakrerade tre av kejsar Augustus romerska legioner under fältherren Publius Quinctilius Varus i Teutoburgerskogen år 9 e.Kr.
Tänk själv, träskalle. Fyrahundra år. Det är rätt lång tid. Lika långt från oss som när Henrik IV mördades i Paris och Göteborg började byggas. Det hann nog vara både kallt och varmt många gånger under den tiden.
Så kom inte här och snacka med mig om vädret. Det borde bara de få tala om som kan sånt: trollpackor som spår i kaffesump och lappgubbar som tittar in i fiskars magar. Inga andra.

Vilda visigoter vandaliserar