this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Väl påläst?

Johan Hakelius är ‘samhällsdebattör’ i alla frågor som finns samt krönikör i Aftonbladet. I dag frågar debattören/krönikören: “Varför måste vi läsa om anala våldtäkter?” Det handlar så klart om rättegången mot tidigare länspolischefen Göran Lindberg och de krav som människor har ställt på att göra förundersökningen och domstolsförhandlingarna offentliga. För att säkerställa rättssäkerheten och för att ingen efteråt ska misstänkas för poliskorruption, till exempel.
Skitsnack, fnyser Hakelius iklädd randig kostym med rosa nejlika i knapphålet och en näsduk i samma sunkiga färg i bröstfickan. Hakelius ser oförskämt belåten ut också på bilden som följer med krönikan. Som om han vet något som andra inte vet. Allvetaren Hakelius?
Sådana rättmätiga krav avfärdar Hakelius med en raljant klackspark så där liksom i förbifarten: “Det är av största vikt att svenska folket får ta del av den tortyr, de våldtäkter, och övergrepp som denne bisarre polisman ägnat sig åt.”
Han tror – ja, han rent av påstår – att alla som kräver en offentlig rättegång är människor med “samma låga instinkt som får oss att stirra på en trafikolycka”. Hakelius kallar detta “fluktarlust”.
Hela hans krönika är löjlig. Det är en förolämpning att påstå att jag, till exempel, som också har krävt en sådan öppenhet vid rättegången mot förre länspolismästaren gör det för att jag vill vältra mig i strypgrepp och anala våldtäkter. Jag har aldrig varit på en rättegång i hela mitt liv och jag har aldrig sett en förundersökning. 3 000 sidor har jag hört att det rör sig om i det här fallet. Den skulle jag aldrig orka läsa, inte ens om jag fick betalt. Jag läser inte om sådana saker i tidningarna eller följer televisionens rapportering från landets rättegångssalar. Jag stirrar inte på trafikolyckor heller. Jag är – tvärt emot Hakelius snorkiga förmodan – övertygad om att de allra flesta svenskar fungerar på samma sätt.
Bara Hakelius verkar vara väl påläst i ett ämne som måste vara det mest ointressanta som finns: anala våldtäkter. Opprykk, Hakelius!

Jag? En fluktare?