this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

OcksÄ ett snille?

Vi stod en stund vid pappas grav. Jag hĂ€ngde en av Charlies leksaker pĂ„ en av grenarna. Det Ă€r sĂ„ synd att pappa aldrig fick trĂ€ffa Charlie. – Det Ă€r den notoriske A Schulman som bloggar. Men han bloggar inte om pappa och inte om sin rĂ€tt nyfödda dotter heller. Schulman bloggar bara om sig sjĂ€lv: den enda han kĂ€nner. Och kanske gör han inte ens det.
VadĂ„: synd? Vad Ă€r det för nĂ„got att uppmĂ€rksamma i en blogg? – Min mamma fick inte uppleva mina barn heller. SĂ„dant hĂ€nder oftare Ă€n Schulman verkar förstĂ„. MĂ„nga fler Ă€n han tycker sĂ€kert att det Ă€r olyckligt, och det kan hĂ€nda att det Ă€r det ocksĂ„.
Men det Àr en del av livet. Det Àr inte mycket att snyfta kokett över efterÄt. Det gÄr inte att Àndra pÄ. Det finns ingenting nÄgon kan göra Ät det sedan. Om tÄrarna Àr Schulmans eller krokodilens hör inte hit. Det Àr samma jolmiga soppa i alla fall.
I allmĂ€nhet dör de mĂ€nniskor som Ă€r Ă€ldst först. Jag tror ocksĂ„ att nĂ€stan alla dör före sina barn. I varje fall om inga oförutsedda olyckor hinner emellan. NĂ€r Schulman föddes skulle hans pappa snart fylla 60 Ă„r. DĂ„ Ă€r risken att barnbarnen inte ska anlĂ€nda ‘i tid’ naturligtvis Ă€nnu större.
Charlie Ă€r ett geni! utropar Schulman ocksĂ„ pĂ„ annan plats i bloggen. Det Ă€r ungefĂ€r lika korkat. Det kan hĂ€nda att Charlie Ă€r ett geni. Men det Ă€r troligare att hon inte Ă€r det. Det föds mycket fĂ„ mĂ€nniskor som kunde kallas ‘genier’. Det kanske bara har funnits en handfull sĂ„dana mĂ€nniskor genom historien. Förresten Ă€r det inte ens sĂ€kert att det har funnits nĂ„gra genier alls. De flesta vi kallar sĂ„ kanske arbetade flitigare Ă€n nĂ€stan alla andra i stĂ€llet?

MĂ„lad av ett geni?

Om Schulmans dotter Ă€r ett geni eller inte fĂ„r han nog vĂ€nta mĂ„nga Ă„r Ă€nnu innan han vet. Jag hoppas att Schulman inte blir alltför besviken dĂ„. Charlie Ă€r tills vidare pappas alibi. Om dottern Ă€r ett geni – Ă€r inte Schulman det ocksĂ„ dĂ„? Som om ‘genialitet’ smittade av sig. BaklĂ€nges?
Om Schulman lÀser detta kommer han att hÀvda att det dÀr med geni var ironiskt menat. KÀrleksfullt, rent av. Det tycker vÀl alla förÀldrar att just deras barn Àr det sötaste och smartaste av alla barn som har funnits? Men det Àr det nog inte mÄnga som tror att han menar. En mer uppblÄst och sjÀlvförhÀrligande mÀnniska Àn Schulman Àr svÄr att hitta. Förr hette sÄdana personer Rydeberg och JÀregÄrd. I dag heter de Gardell och Ranelid och Birro. Och Schulman.
Inga spĂ€dbarn kan i ordets rĂ€tta betydelse kallas ‘smarta’. Det blir de lĂ„ngt senare, om de nĂ„gonsin blir det. Alla barn Ă€r inte sĂ€rskilt söta heller. Jag har sett mĂ„nga som mer liknar kapten Krok och sju smĂ„ skrynkliga gruvarbetare Ă€n Snövit och Peter Pan.
SjÀlv nöjer jag mig med att under en tid ha haft en mamma och en pappa. Det Àr mÄnga som inte har haft ens det. Men en sÄdan tanke skulle aldrig rinna upp i Schulmans egotrippade blogghjÀrna.

OcksÄ ett snille?

Schulman verkar Ă€ven ha för sig att han Ă€r mĂ€rkvĂ€rdigare Ă€n andra mĂ€nniskor: “Titta pĂ„ mig! Jag Ă€r en mycket fin mĂ€nniska. Jag har ett barn!”
Men det har nÀstan alla jag kÀnner. Jag har sjÀlv flera stycken. Men inte Àr jag mÀrkvÀrdigare Àn nÄgon annan för det. Det vet jag ingen som Àr.