this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

NĂ€r en bomb briserar

Birger Marulk bloggar igen. Han Àr förbannad, men det Àr inget nytt: det Àr Birger för det mesta. SÄ snart nÄgon antyder att Birger kanske inte Àr sÄ perfekt som han önskar framstÄ och sjÀlv förestÀller sig briserar en bomb i Birgers hjÀrna.
Att Birger sjÀlv pÄ senare tid i stÀllet framhÄller vilken nÀstan helt och hÄllet misslyckad mÀnniska han Àr med tusen fel och brister överallt hör inte hit. Det Àr bara kosmetika: kajal som Birger kletar kring ögonen för att han tror att han blir Ànnu mer stjÀrna dÄ. För det mesta bloggar Birger om hur framgÄngsrik och kÀnd och förmögen han Àr och hur mÄnga kakelugnar han har i lÀgenheten pÄ 115 kvadratmeter och med bÀsta lÀget i stan. Bilder dÀr Birger dansar med ministrar och tar ThÄström i hand Àr ocksÄ rÀtt rörande att se pÄ Birgers tretusen bloggar.

Birger blowin’ a fuse

Men de flesta mÀnnsikor fÄr utstÄ kritik emellanÄt och en hel del annat ocksÄ. Men alla kutar inte raka vÀgen till teve och tidningar varje gÄng det hÀnder för att grÄta ut hos programledare och redaktörer. MÄnga har inte ens en egen sponsrad blogg till sitt förfogande för att i braskande ordalag och med rubriker som vore det krig pÄ gÄng stÀndigt basunera ut sin egen förtrÀfflighet.
I dagens blogg skriver Birger bland annat sĂ„ hĂ€r: MĂ€nniskor som annars sĂ€tter en dygd i att begripa sin omvĂ€rld, som gĂ€rna briljerar med inlĂ€gg om hur de vill öka förstĂ„elsen, sĂ€nka tonlĂ€get, förstĂ„ sin omvĂ€rld, som skriver om solidaritet och förstĂ„else Ă€r extremt snabba att i hĂ„rda ord förkasta mig […].
Birger kallar dessa personer “hatare” och placerar dem “till vĂ€nster pĂ„ den politiska skalan”. Det Ă€r skrattretande. NĂ€r Birger i sjĂ€lva verket beskriver sig sjĂ€lv. Eller snarare: fantombilden av sig sjĂ€lv. Den sorts person Birger Ă€lskar att i varje sammanhang framstĂ€lla sig sjĂ€lv som.
Birger avslutar sin egen mycket mer hatiska blogg pĂ„ detta vis: Det Ă€r samma logik som de rejĂ€lt förvirrade dĂ„rarna som hör av sig till mig med rader som “Du Ă€r rasist, din jĂ€vla spagge.” Finn tusen fel i den meningen.
Jag tror att jag förstÄr. Men att finna tusen fel i en mening pÄ tjugofyra ord torde vara bortom grÀnsen för det praktiskt möjliga. Fast tvÄ fel hittar jag, och jag tycker att redan det Àr ungefÀr tre för mÄnga.
Birger borde ha skrivit: Det Àr samma förvirrade logik som de rejÀlt förvirrade dÄrar visar upp som &c. Voilà! DÄ hade det blivit alldeles rÀtt.
Men detta kommer aldrig att intrÀffa i Birgers liv: han kan helt enkelt inte. Det Àr sorgligt, men det Àr sant.