this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med kameran gömd i gylfen

Om inte ett amerikanskt Navy Seal-förband hade skjutit ihjÀl Usama bin Ladin i ett hus i Abbottabad sex mil norr om Pakistans huvudstad Islamabad den 2 maj förra Äret hade Janne Josefsson hittat honom före alla andra och gjort en exklusiv intervju med vÀrldens dÄ mest efterspanade man med dold mikrofon och kameran gömd i gylfen.

Det kallas scoop pĂ„ journalistjargong och det hĂ€r hade blivit vĂ€rldens största Scoop: förutom ovansklig Ă€ra och Guldspaden och Största journalistpriset (och lika avundsjuka som beska kommentarer frĂ„n J Giljotin) hade Janne Ă€ven kammat hem en hittelön pĂ„ 350 miljoner kronor frĂ„n den amerikanska regeringen och fĂ„tt vara med i Let’s dance tio Ă„r i strĂ€ck.
Nobels fredspris hade varit klart inom rÀckhÄll och Janne hade fÄtt champagneluncha med Malou i TV4. Det smÀller ungefÀr lika högt som att Äka till Oslo och hÀmta.

Men hur skulle Janne frĂ„n Göteborg… nĂ€r inte ens vĂ€rldens bĂ€st utbildade elitsoldater…? Jovisst, tro fan att jag hade hittat honom, sĂ€ger Janne sjĂ€lv ödmjukt till tidningen ResumĂ©.

Om det inte hade varit för de dĂ€r fegisarna till tevechefer som stĂ€llde in hela Jannes stolta projekt. Eller ‘roadmovie’ som han föredrar att kalla det sjĂ€lv: ett slags resa dĂ€r man inte vet var man hamnar och kanske har resan inte ens ett slut.

Ack Janne, tagga ner för fan! HÄll dig med dina gömda kameror och dolda mikrofoner hemma i valstugorna pÄ Drottningtorget i stÀllet! DÀr passar du bÀttre Àn bland skÀggiga terrorister i Pakistan och Afghanistan.

En roadmovie Àr en filmgenre, i vilken huvudpersonen (huvudpersonerna) med motorfordon Àr pÄ vÀg nÄgonstans, vanligtvis utan mÄl, ibland pÄ flykt, för att söka friheten. Under resans gÄng rÄkar huvudpersonen ut för oförutsedda hÀndelser och möten, vilka utgör filmens handling.
PionjĂ€rfilmen för genren Ă€r Dennis Hoppers Easy Rider frĂ„n 1969. Det klassiska exemplet pĂ„ en ‘roadmovie’ inom litteraturen Ă€r Homeros OdyssĂ©en.