this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

JĂ€kta mera

I Dagens Nyheter finns ibland en bilaga om karriÀr och utbildning. Den heter DN Jobb och följde med tidningen i dag.
DĂ€r uttalar sig den “rikskĂ€nde stressdoktorn” Tomas Danielsson om “den stora majstressen” som nalkas. Majstressen? Ja, med alla projektdeadlines. Mingel pĂ„ jobbet. Och semesterplaneringen som ska finslipas.

Vad Àr det för nÄgot? Jag har inga deadlines: jag blir klar nÀr jag blir klar. Det Àr inte sÄ noga. Det behöver inte ens bli fÀrdigt. Sisyfos Àr min man: han blev heller aldrig klar.
Minglat pÄ jobbet har jag aldrig gjort. Hur ofta minglar du pÄ arbetstid? Eller hÄnglar, om det Àr det som avses?
Jag semesterplanerar aldrig heller. DÄ Àr ju semestern över innan den har börjat. Jag köper en flygbiljett till vilken destination som helst och hoppar pÄ första bÀsta plan: det bÀsta vore om jag inte fick reda pÄ vart jag skulle förrÀn jag landar, men för det mesta skvallrar hon som sÀljer biljetten.
En gÄng hamnade jag i SÀffle fast jag hade hoppats pÄ Singapore. Men det gjorde ingenting: i Singapore har jag varit förut men aldrig i SÀffle.

Och alla de som har semester i oktober: semesterstressar de ocksÄ för brinnande livet redan i maj? Kom igen, Tomas! Du snackar ju bara strunt!

Det Àr ett rent helvete i maj, sÀger Tomas. Alla uteaktiviteter som ska dras i gÄng med grillen och grÀsklipparen &c. Skolutflykter fast det kan inte gÀlla mig, för jag gÄr inte i skolan mer.
Jag har ingen bÄt lÀngre som ska sÀttas i sjön och inget staket som ska lagas och inga plantor som ska i jorden och jag kÀnner ingen som ska ta studenten och som jag mÄste fira.
Inte förrÀn tidigast om sex sju Är i alla fall, och det Àr ingenting jag behöver hetsa upp mig för redan nu.

Efter majstressen kommer ‘sommarstressen’. FörvĂ€ntningarna. Alla de dĂ€r böckerna som jag ska hinna lĂ€sa i kapp. VadĂ„, jag har lĂ€st alla böcker som Ă€r vĂ€rda att lĂ€sa och nu för tiden Ă€r det mesta som skrivs skrĂ€p. Och om det Ă€r nĂ„gon som tror att jag ska koka sylt i sommar Ă€r den personen inte riktigt klok.

Jag har inget ‘livspussel’: det törs jag inte för tĂ€nk om nĂ„gon bit skulle komma bort och aldrig hittas mer! Hur blir det dĂ„? Krackelerar alltihop pĂ„ en enda jĂ€vla gĂ„ng? Snacka om stress, alltsĂ„.
Jag ‘tokstressar’ aldrig heller. Det finns ingen anledning: jag kan inte göra nĂ„got Ă„t att det regnar eller det dĂ€r trafikljuset som aldrig slĂ„r om till grönt.

Stressdoktor Tomas kallar sig “vĂ€ckelsepastor i mental hĂ€lsa”. Det verkar lite farligt tycker jag med tanke pĂ„ andra pastorer och riddarhjĂ€rtan som tillĂ„ts hĂ€rja fritt utan att nĂ„gon stopar en kork i halsen pĂ„ dem eller doppar dem i dilutin.

“Vi mĂ„ste vĂ„ga vila utan skuld”, mĂ€ssar pastorn. “Och ibland bejaka vĂ„rt kaos. Smita ifrĂ„n hela skiten.” Det vet jag inte om jag vĂ„gar: dĂ„ blir chefen störtförbannad och jag fĂ„r bergis sparken ocksĂ„ nĂ€r jag dyker upp pĂ„ jobbet igen.

Inte kan jag vara med och fika pĂ„ stressdoktorns “livskafĂ©â€ heller, dĂ€r alla “sĂ€tter sig ner och diskuterar lĂ€get och stressnivĂ„n för var och en”. Jag dricker kaffe pĂ„ morgonen och sedan dricker jag inte kaffe mer pĂ„ hela dagen.
Sitta dĂ€r och snacka “lĂ€ge och stressnivĂ„â€ pĂ„ arbetsplatsen. Hur roligt som helst. Och hur ska jag hinna med jobbet dĂ„? Hur ska mina jobbarkompisar hinna? DĂ„ gĂ„r firman i konkurs efter ett halvĂ„r och sedan stĂ„r vi dĂ€r allihop utan jobb och inte finns det nĂ„gra nya heller och dĂ„ kan vi snacka kaos och stressnivĂ„!

Fattas bara att Tomas sÀger Ät mig att sÀtta en surdeg ocksÄ! DÄ börjar jag sparkas.

Doktor Danielsson Ă€r en person som reser runt och krĂ€nger ett lĂ€ttköpt amerikanskt framgĂ„ngsrecept till företag som inte begriper bĂ€ttre och till de karriĂ€rister som vill bli lyckliga the easy way och pĂ„ andras bekostnad. Doktor D kallar det att vara ‘smart och lat’.

Och sÄ finns de som Àlskar att ha tusen saker pÄ gÄng hela tiden: sÄdana som jag. Vi skulle dö av trist(r)ess om vi inte fick jÀkta och jaga hela tiden utan vilade utan skuld och smet frÄn hela skiten.

Opp och hoppa, Tomas! Res dig ur hammocken och skaffa dig ett riktigt jobb i stÀllet!

Doktor D upptrÀder emellanÄt tillsammans med Jeppe Blöja i TV4:s Nyhetsmorgon söndag med sin outhÀrdliga gnÀllbÀltesdialekt. Det Àr nÀr jag hör honom blir jag stressad. PÄ riktigt!