this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Gränsöverskridare

Ann Petrén spelar teater och film och är sedan några år med överallt, fast jag inte varje gång begriper varför. Hon har i alla fall i dag nominerats till Dagens Nyheters kulturpris för år 2010.
Men den som spelar Eulalia i katastrofkalkonen Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult ska inte nomineras till någonting som helst. Aldrig någonsin.
“Jo, men jag tycker om att göra många olika saker”, säger Ann i TV4:s Nyhetsmorgon, för så säger alla och då måste så klart hon göra det också.
Men det är inte självklart att det är ‘fint’ och något att sträva efter att göra allt möjligt utan någon stor urskillning alls. Lite grand som damernas sjukamp: inte bäst på någonting utan bara halvbra på det mesta.
Hej, farbror Flerkulturell heter jag. I går målade jag en tavla och i morgon ska svänga ihop en opera medan jag kanske skriver något på vers också. Får jag inte DN:s kulturpris sedan, vet inte jag.

Nominerad til kulturpris

Vad är det för ett ‘kulturpris’, förresten? Om jag har fattat rätt ‘nominerar’ DN:s kulturredaktion sedan år 2007 en kandidat i vardera kategorierna musik, litteratur, scenkonst och konst & form. Sedan får läsarna rösta på sin favorit och så sitter det en jury på tidningen och bestämmer i alla fall och förra året fick Noomi Raspace ta emot 50 000 kronor och en skulptur för sin roll som psykopaten Lisbeth Salander i filmerna efter Stieg Larssons eländiga Millenniumtrilogi.

Hur ‘viktar’ man – jo, DN skriver så – ett stycke kammarmusik mot en tavla och en diktsamling mot Klas Klättermus?

Värd ett kulturpris?