this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Eller ännu värre?

Birro har gett ut en bok igen. Den handlar så klart om honom själv. Det kan inte vara på något annat sätt: allting Birro gör handlar om Birro. Boken recenseras tandlöst och någorlunda välvilligt i Dalarnas Tidningar i dag. Det måste vara precis på det viset också: Birro ingår i tidningens kulturredaktion. Därför låter DT Gefle Dagblads kulturredaktör uttala sig om Birros bok. Det brukar gå till så, för att någon sorts trovärdighet ska upprätthållas gentemot läsaren. Läsarna kunde ju tro att det är kompisar som recenserar varandra annars.
Men DT glömmer att berätta att båda tidningarna ingår i samma mediekoncern och har samma ägare: MittMedia AB, som kontrollerar ett stort antal tidningar från Gästrikland till Jämtland. Därför står också samma recension som i Dalarnas Tidningar att läsa i Gefle Dagblad. Det är ett inte alldeles rumsrent tillvägagångssätt och säger även en del om Birros eget sätt att förhålla sig till verkligheten.
Birro låtsas som ingenting och jämställer sin egen bok med idolen Ulf Lundells generationsroman Jack från 1976. Jag läste Lundells bok när den kom ut och var inte lika överdrivet entusiastisk som alla andra då, trots att jag kände författaren lite grand och delade några av de erfarenheter han berättar om. Jag har nyligen läst om Jack, och på ett avstånd av 35 år tycker jag i dag att Lundell på ett enastående sätt beskriver [något av] det liv flera av oss levde då. Lundell kan dessutom skriva. Det kan inte Birro. Att Lundell dessutom är en vida överlägsen rockmusiker behöver man inte ens höra Birro för att begripa. Det säger sig självt.
“Vi sjuttiotalister ska också ha en igenkänningsroman!” utropar den puckade författare som inte riktigt har förstått. “Näsan Jack”: vad menas med det? Är det kola på gång?
Som om Birro är det tidiga 90-talets enda norm och rättesnöre: en idiot som pissar på sig och ligger drängfull i en rännsten på Andra Långgatan i Göteberg.
Jag bodde på Linnégatan inte långt därifrån innan Birro fanns ens som idé. Och gick på Journalisthögskolan med adress på… Andra Långgatan, mitt emot Systemet.
Jag tycker att Dalarnas Tidningar ska be sina läsare om ursäkt för sitt tveksamma sätt att recensera böcker. Eller ännu värre?
Birro? Han borde be om ursäkt för allting.

Linnégatan 50
Här bodde jag för mer än 40 år sedan
Högst upp. Fem trappor. Utan hiss