this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Benke spelar Monopol

Jag Àr lika usel pÄ Monopol som Benke. Benke heter Bengt Ohlsson och skriver krönikor i Dagens Nyheters kulturbilaga. Ibland tÀnker jag att han gör det bÀst i Sverige, och jag har bloggat om Benke förut.
I dag berÀttar Benke att hans barn, som Àr tio och sexton Är gamla, alltid klÄr honom i Monopol. SjÀlv Àr Benke 46. Men jag Àr vÀrre ÀndÄ. Eller sÀmre, om du vill. NÀr min Àldsta dotter var omkring fem eller kanske nÄgot Är Àldre fick jag alltid stryk av henne i Monopol. Jag var över trettio dÄ och begrep betydligt mer Àn hon. Men det spelade ingen roll: det var alltid jag som satt dÀr med mina vÀrdelösa gator, de dÀr lÀngst ner pÄ spelplanen nÀrmast GÄ. Om jag hade lyckats komma över Vattenledningsverket och kanske det lika trÄkiga Elverket ocksÄ hade jag haft tur.
Jag lyckades aldrig skrapa ihop tillrĂ€ckligt mĂ„nga gator av samma fĂ€rg, sĂ„ att jag kunde börja bygga hus och Ă€nnu bĂ€ttre, hotell. Men det gjorde hon. Hon satt dĂ€r varje gĂ„ng med full hand av alla stans dyraste adresser till höger pĂ„ spelplanen. DĂ€r kunde man knappt sĂ€tta ner sin spelpjĂ€s för alla hotell som stog i vĂ€gen. Och det slog aldrig fel heller: varje gĂ„ng jag nĂ€stan hade kommit runt ett helt varv drog jag ett infernaliskt kort dĂ€r det stod “GĂ„ direkt i fĂ€ngelse utan att passera GĂ„â€. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt gick jag alltid miste om min mĂ„naslön pĂ„ 4 000 kronor.
Jag har inte spelat Monopol sedan den dÀr sista gÄngen med min dotter för mer Àn trettio Är sedan. Jag hÄller med Benke: fram för mer jÀmlika spel, dÀr ingen blir rik pÄ nÄgon annans bekostnad.
Jag hittar dessvÀrre inte nÄgon lÀnk till Benkes krönikor i DN, men det kanske beror pÄ att jag Àr lika vissen pÄ det tekniska som pÄ att spela Monopol.