this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Benke borde alla läsa

Benke har skrivit en utomordentlig krönika i Dagens Nyheter i dag: En felsägning är ett blänk från ett helt liv. Benke skriver alltid utomordentligt, och jag läser honom jämt. Det borde du också göra. Benke har alltid något väsentligt att säga och han flyter aldrig med strömmen. Benke flyter snarare mot. Och han gör det på alltid samma eleganta och spirituella vis. Så där som jag aldrig skulle kunna. Enda felet med Benke är att han inte skriver varje dag.
Benke heter Bengt Ohlsson och skriver inte bara begåvade krönikor i DN På stan. Benke skriver djävulskt bra böcker också. För romanen Gregorius som är ett försök att ‘förklara’ eller kanske att ‘bättre förstå’ huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas fick Benke ett välförtjänt Augustpris 2004.
Benke är gift med journalisten och författaren Helena von Zweigbergk. Det är hon som många hackar på när hon talar om film i teve. De som gör det har inte fattat någonting. Helena är en av dem som förstår film bäst i dag. Orvar och Wiklund och Ronny och allt vad gubbarna heter borde slänga sig i väggen i stället för att uttrycka sig om film.
Ronny är ju helt hopplös: de där storblommiga skjortorna han alltid har på gör ju att man inte hör vad karl’n säger och när han snackar film måste han få med sina barn i varje recension och jag skiter väl i vad Ronnys ungar tycker.

Krönikör av klass