this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Benke borde alla lÀsa

Benke har skrivit en utomordentlig krönika i Dagens Nyheter i dag: En felsÀgning Àr ett blÀnk frÄn ett helt liv. Benke skriver alltid utomordentligt, och jag lÀser honom jÀmt. Det borde du ocksÄ göra. Benke har alltid nÄgot vÀsentligt att sÀga och han flyter aldrig med strömmen. Benke flyter snarare mot. Och han gör det pÄ alltid samma eleganta och spirituella vis. SÄ dÀr som jag aldrig skulle kunna. Enda felet med Benke Àr att han inte skriver varje dag.
Benke heter Bengt Ohlsson och skriver inte bara begĂ„vade krönikor i DN PĂ„ stan. Benke skriver djĂ€vulskt bra böcker ocksĂ„. För romanen Gregorius som Ă€r ett försök att ‘förklara’ eller kanske att ‘bĂ€ttre förstÄ’ huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs Doktor Glas fick Benke ett vĂ€lförtjĂ€nt Augustpris 2004.
Benke Àr gift med journalisten och författaren Helena von Zweigbergk. Det Àr hon som mÄnga hackar pÄ nÀr hon talar om film i teve. De som gör det har inte fattat nÄgonting. Helena Àr en av dem som förstÄr film bÀst i dag. Orvar och Wiklund och Ronny och allt vad gubbarna heter borde slÀnga sig i vÀggen i stÀllet för att uttrycka sig om film.
Ronny Ă€r ju helt hopplös: de dĂ€r storblommiga skjortorna han alltid har pĂ„ gör ju att man inte hör vad karl’n sĂ€ger och nĂ€r han snackar film mĂ„ste han fĂ„ med sina barn i varje recension och jag skiter vĂ€l i vad Ronnys ungar tycker.

Krönikör av klass