this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

80 Ă„r efter sin tid

Jag rÄkade lÀsa Ulf Nilssons senaste krönika i Expressen. Jag brukar inte lÀsa honom annars, för jag fÄr lÀtt ont i huvudet nÀr jag lÀser herr Nilsson. Just nyss fick jag det. Hör hÀr:

Pursvenskar?? Vilka Ă€r det? NĂ€r jag gick i skolan hĂ€nde det att man hörde talas om ‘purfinnar’, men det trodde jag att finlĂ€ndarna kallade de medborgare som endast talade finska och inte ett ord svenska: en som var vĂ€ldigt mycket ‘finne’, sĂ„ att sĂ€ga. Men jag har inte hört ordet pĂ„ snart ett halvt sekel.
Och sĂ„ kommer Nilsson dragande med ‘pursvenskar’. Har det ocksĂ„ nĂ„got med sprĂ„ket att göra? Men vilket sprĂ„k skulle de som inte Ă€r pursvenska tala, nĂ€r Sverige bara har ett officiellt sprĂ„k och inte tvĂ„?
Eller Ă€r det alla som har kommit hit frĂ„n andra lĂ€nder som inte Ă€r ‘pursvenskar’? Hur lĂ€nge mĂ„ste en familj ha bott i Sverige för att kallas ‘pur’? Hundra Ă„r? TvĂ„ hundra? Kanske lĂ€ngre Ă€ndĂ„? I sĂ„ fall finns snart inga ‘pursvenskar’ kvar för Nilsson att rĂ€kna.
Han klÀr ihop med Marulk bland Expressens krönikörer. Men vad har Leffe GW och Lars Lindström och Annette K i sÄdant sorgligt sÀllskap att göra?
Nilssons krönika hade varit lika obehaglig pÄ 30-talet och borde sjÀlvfallet inte fÄ finnas i dag heller.

Ingen ‘purfinne’
Illustration till J L Runebergs
FÀnrik StÄls sÀgner
Albert Edelfelt 1898