this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Med skygglapparna pÄ

Det finns nÄgot mycket obehagligt i Majisterns förhÄllande till Gud och sÀttet han uttrycker sin tro pÄ. Majistern menar att hans tro Àr den enda rÀtta, och fan ta den som inte tycker likadant som han. Det Àr en synnerligen intolerant instÀllning som grÀnsar till fascism och varje annan form av inskrÀnkt och bakÄtstrÀvande fundamentalism.

SÄ hÀr bloggar Majistern: Det sÀgs att vi som tror pÄ Gud försöker göra oss lite mörkvÀrdiga.

Jo, det stÄr sÄ: mörkvÀrdiga. Som om nÄgon hade stavat fel med flit. För att jÀvlas med Majistern.
Jag vet inte vem eller vilka som sÀger att religiösa mÀnniskor anser sig vara förmer Àn andra. Utom Majistern, dÄ: han tycker just precis sÄ
Jag kÀnner mÄnga mÀnniskor som tror pÄ Gud och nÄgra som rent av gÄr i kyrkan med en viss regelbundenhet. De kanske tycker att de Àr finare Àn jag, och kanske du med, men det har jag i sÄ fall aldrig mÀrkt. De Àr som mÀnniskor Àr mest.

Mer förmĂ€tet Ă€r det vĂ€l att tro att Gud inte ser en. DĂ€r kan man snacka om sjĂ€lvhĂ€vdelse. Jag Ă€r sĂ„ viktig att Gud inte ser mig…

NÄgot mer enfaldigt pladder var det lÀnge sedan jag hörde. Dessutom hÀnger det ena inte ihop med det andra i den sista meningen. Men det gör det aldrig nÀr Majistern skriver.
OcksĂ„ om man tror att ‘Gud inte ser en’ mĂ„ste man först tro att det finns en Gud: annars saknar frĂ„gan betydelse. Det finns mĂ€nniskor som gör det: tvivlar pĂ„ Guds existens. Det Ă€r tillĂ„tet att göra det i Sverige, och ingen hamnar i fĂ€ngelse ens om han hĂ€vdar att Gud bara Ă€r ett pĂ„hitt.
Att kalla en sĂ„dan uppfattning ‘sjĂ€lvhĂ€vdelse’ Ă€r rubbat. Det visar bara vem Majistern Ă€r: en liten löjlig krabat i för stor kostym som felaktigt har för sig att han sjĂ€lv Ă€r förmer Ă€n du och jag och alla andra ocksĂ„ som inte tror som Majistern.

Kraxar i motvind

Majistern fÄr gÀrna tycka att han Àr finare Àn jag. Noblare, rent av. Och ÀndÄ finns det ingen mÀnniska som Àr det: förmer Àn nÄgon annan.
Hur mÄnga gÄnger ska jag behöva tala om det för den krake som kraxar mest? Ingen finns som kraxar falskare heller.