this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Baron Samedi

Livets ords grundare Ulf Ekman anser att de pingst-karismatiska kyrkorna behöver en biskop för ökad andlig stabilitet och kontinuitet.

Om man har biskopar mÄste man sÄ klart ha en Àrkebiskop ocksÄ: nÄgon som stÄr över alla andra och som alla pingst-karismatiker kan se upp till och beundra. Att lyda och rÀtta sig efter, helt enkelt.
Jag tror att det Àr dit Uffe siktar, men jag har en annan stekehet kandidat nu nÀr jobbet som partiledare för Krisdemokraterna inte Àr ledigt lÀngre.

Uffe menar att ledarskapet inom kyrkan gÄr i arv frÄn aposteln Petrus som sedan blev den förste pÄven i Rom, och i sÄ fall Àr de pingst-karismatiskas Àrkebiskop sÄ nÀra pÄveÀmbetet det gÄr att komma. Jag vet vem som skulle passa som vÀnterskon pÄ en högerfot pÄ den platsen.
Nej, det Àr inte sÄ farligt som det lÄter: min man Àr fotakrobat och snurrar pÄ sig skorna. Jag tror att det Àr en fÀrdighet som följer med det karismatiska.

Jag Ă€r inte riktigt sĂ€ker, men jag tror att den pingst-karismatiska vĂ€ckelsen, som började i USA pĂ„ 60-talet, menar att den kristna tron Ă€r nödvĂ€ndig för att nĂ„ framgĂ„ng pĂ„ alla livets omrĂ„den och att de karismatiska Ă€ven gör ansprĂ„k pĂ„ att besitta en övernaturlig ‘uppenbarelsekunskap’ som skiljer sig frĂ„n allmĂ€nmĂ€nskligt tĂ€nkande.
Du hör ju hur knasigt det lĂ„ter, men min kandidat Ă€r inne pĂ„ pecis samma spĂ„r: han följer ‘sitt hjĂ€rtas röst’ i varje livets skifte och menar att det Ă€r ‘Gud som leder honom rĂ€tt’. Förr, nĂ€r han var full och dum, blev allting bara fel och vips voilĂ  Ă€r det som inte gĂ„r att bevisa “bevis nog för mig”!

De karismatiska tror att mĂ€nniskan kan vara ‘fylld av’ eller ‘döpt i’ den Helige Ande, som dĂ„ gĂ€rna ger sig till kĂ€nna genom tungomĂ„lstalande. De menar vidare att nĂ€r mĂ€nniskan blir sjuk beror det pĂ„ att hon inte tror tillrĂ€ckligt mycket pĂ„ Gud: dĂ€rför Ă€gnar sig rörelsen Ă„t massiv mirakeltro med healing och handpĂ„lĂ€ggning som frĂ€msta botemedel.

Om det Àr sÄ det ska vara tycker jag att voodoo och döda höns och dödgrÀvabaronen Lördag med sin höga hatt och sitt vitmÄlade ansikte verkar roligare.