this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Hundar är väl också… människor?

I vår tid finns särskilda kyrkogårdar för människors husdjur. På le Cimetière des chiens på den lilla Île des Ravageurs mitt i floden i parisförorten Asnières-sur-Seine har fler än 100 000 djur begravts sedan kyrkogården anlades år 1899. Då var det för att inte döda djur skulle ligga och skräpa på stadens gator: i dag är det nog mest sentimentala skäl som styr en sådan verksamhet. Även om begravningsplatsens namn antyder att detta skulle vara en kyrkogård endast för hundar vilar även katter, kaniner och fåglar där.
I Asnières är världens mest berömda schäferhund begravd: filmstjärnan Rin Tin Tin. Han räddades som nyfödd från en utbombad fransk kennel av en amerikansk soldat under första världskriget och blev en av Hollywoods största celebriteter med 10 000 beundrarbrev i veckan när han filmade som mest på 20-talet. Det är nog riktigt att säga att västernfilmen var Rin Tin Tins specialitet med färgstarka titlar som The Man from Hell’s River, Shadows of the North och The Lighthouse by the Sea. I radioprogrammet The Wonder Dog bidrog schäferstjärnan med egna ljudeffekter. När den gamle artisten dog 1932 var det med huvudet i knät på tidens stora sexsymbol på bio och med ett skandalartat privatliv: Harlean Carpenter.

Släng dig i väggen, Lassie!

I Westchester County en halvtimmes bilresa från Manhattan i New York ligger sedan 1896 Hartsdale Pet Cemetary & Crematory med många magnifika monument över avlidna älsklingsvovvar och katter och andra djur. Och i Kaknäs på Norra Djurgården i Stockholm finns sedan länge en kyrkogård för hundar inte långt från Lidingöbro värdshus: den ligger i dag gömd så långt in i skogen att nästan ingen hittar dit längre. När jag själv senast besökte den för kanske 30 år sedan hade med säkerhet ingen hundbegravning ägt rum där på lika lång tid. Men jag har hört efteråt att en viss aktivitet äger rum där i dag.