this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Det har jag lyckligtvis glömt

Vad Àr det för fel pÄ Barcelona FC? Vad har detta fina lag gjort Birger för ont? Hade Birger Àlskat Barcelona mest om JosÚ Mourinho hade tagit deras hundratals miljoner och flyttat dit i stÀllet för till Madrid. Jag lovar att Birger hade gjort det. Det Àr oundvikligt: han bara Àr sÄdan.
Mourinho Àr Birgers favorit framför varje annan fotbollstrÀnare. Men till Sir Alexander Chapman Fergusons meriter har han fortfarande en bit kvar. Sir Alex har med enastÄende framgÄng trÀnat Manchester United i 24 Är, medan Mourinho fortfarande hÄller pÄ och hoppar frÄn det ena jönsiga gÀnget till det andra. Det vill sÀga: de som betalar bÀst. Och Birger gnÀller över att det Àr pengarna som styr fotbollen och inte han sjÀlv tillsammans med idioterna som slÄss med jÀrnrör före och efter.

Har fattat vad fotboll gÄr ut pÄ

Birger har heller inte glömt att fransmannen Zinedine Zidane utsĂ„gs till VM-turneringens bĂ€sta spelare Ă„r 2006, dĂ€r han gjorde 1–0 mot Italien i finalen men sedan utmĂ€rkte sig pĂ„ ett mindre tilltalande sĂ€tt och blev utvisad. Birger pĂ„stĂ„r för sjuttiotolfte gĂ„ngen att valet avgjordes â€œĂ¶ver en grogglunch INNAN finalen”, vilket han rimligtvis inte kan veta nĂ„got alls om. Jag tror att de som röstar ser till spelarnas insatser genom hela turneringen och inte bara vĂ€ljer den som de tycker har spelat bĂ€st i en enda match: det vill sĂ€ga finalen. Men det fattar förstĂ„s inte Birger. Det gör han nĂ€stan aldrig.
DÀremot hÄller jag med Birger om att FC Internazionales fenomenale hollÀndare Wesley Sneijder borde fÄ Ärets Guldboll. Jag tycker att allt annat Àr löjligt. Men det Àr det inte bara Birger och jag som tycker: det gör nÀstan alla andra ocksÄ. Utom FIFA och France Football som delar ut bollen.
De tre som valet stÄr mellan spelar alla i Barcelona: Andrés Iniesta, Xavi och Lionel Messi. Inga dÄliga spelare heller, men för mig har Sneijder stÄtt i sÀrklass under hela 2010: italiensk mÀstare, italiensk cupmÀstare och vinnare av Champions League. Och nÀstan vÀrldsmÀstare i Sydafrika i somras.
Zlatan? Han har inte med detta att göra. Möjligen om det gÀllde en plats nÄgonstans bakom de femtio bÀsta. Men inte annars. DÀr skiljer sig som tur Àr min uppfattning frÄn Birgers.

BÀst pÄ plan i Är

Zidane var inte heller den mediokre fotbollsspelare som Birger besserwisser gĂ€rna framstĂ€ller honom: han utsĂ„gs till vĂ€rldens bĂ€sta fotbollsspelare 1998 och 2000 och 2003. 1998 var kanske Zidanes bĂ€sta Ă„r. DĂ„ vann han Le Ballon d’Or och Frankrike blev vĂ€rldsmĂ€stare i fotboll sedan Zidane avgjort finalen med tvĂ„ nickmĂ„l. 1998 valdes Zidane ocksĂ„ till vĂ€rldens bĂ€ste idrottsman.
Hur som helst Ă€r detta historia i dag. Bara inte för Birger: mannen med “det hysteriska minnet”. Han gĂ„r Ă€nnu efter fyra och ett halvt Ă„r och gnager pĂ„ samma gamla ben frĂ„n sommaren 2006. Det kan visst vara bra att minnas saker ibland: nĂ€r ens barn fyller Ă„r och vad det var man skulle köpa pĂ„ ICA nu igen. SĂ„dana saker.
Men man behöver inte komma ihÄg allting. Jag tror att det mÄnga gÄnger rent av Àr bÀttre att inte göra det.
SjÀlv minns jag just nu inte vad jag gjorde för tjugo minuter sedan. Det gör ingenting: det var sÀkert inget viktigt i alla fall.