this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

When it’s snowin’ in Rangoon

“Är det något land i den fria världen som borde vara rätt bra på snöiga vintrar är det väl Sverige?” Det är Birger som undrar. Eller anklagar, snarare. Sverige är “ett perverterat u-land” också. På “dekis”. En gång tyckte Birger oförsiktigt att det kunde kvitta om Sverige inte fanns. Snacka om… ja, vadå? Helst ville man bara glömma.
Birger vågar inte åka tåg mer. Tänk om han kommer fram en stund för sent? Om han inte kommer fram alls? Men det gör han nog. Förr eller senare. Vilken dag som helst, kanhända, trots att tågen ofta står still i snön. Jag har ännu inte hört att SJ har lämnat någon enda passagerare att dö bredvid banvallen mitt ute i skogen ens när vädret är som allra värst på vintern.
Vilka länder i ‘den ofria världen’ vet hur jävligt vintervädret kan vara? Räknas Ryssland dit? Hur ofta snöar det i Burma?
Det kan även hända att Ulf Lundell fortsätter att turnera år efter år för att det är hans yrke. För att Uffe tjänar pengar på att dra utsålda hus överallt. Jag tror inte att han gör det för att han “vill öppna dörrar i den där stormen, eller bara få ruset i blodet”. Jag tycker att Uffe ska få fortsätta resa runt bäst han vill. Utan att Birger ska förklara både för honom och alla andra varför Uffe gör det.
“Du hade inte språket än”, säger Birger också. Inte han, kanske. Men vad vet Birger om alla andra? Men jag vet en sak om Birger: han har inte lärt sig språket ännu. Jag tror att han aldrig kommer att göra det heller: det tåget är nog också kört.

På vandring i ‘en ofri värld’?