this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Vem läser högst?

Nu är författaren ute och halkar igen. Han twittrar och tigger om att i alla fall någon ska komma och se hans sjåvv: Missa inte! Sagateatern i Linköping i kväll 1930. Bara komma dit. Ses där.
Inte ett ord är sant. Det är inte alls bara att komma dit: du måste betala också. Och om du ändå kommer får du inte se författaren i alla fall. Han är inte där då: författaren stack från Linköping redan i går kväll. Känn dig blåst, träskalle.
Jag tror att författaren skulle tjäna på att inte sköta marknadsföringen av sin simpla ‘poetry slam’ själv utan låta någon annan göra det. Någon som har gjort sådant förut och vet hur man gör. Men det kostar en hacka, förstås, och jag har förstått att författaren inte bara är en grinig typ utan en girig jävel dessutom. Det är ingen bra kombination.

Själsfrände

Det är författaren som kallar sin ambulerande sjåvv för ‘poetry slam’, inte jag. Olyckligtvis har han noggrant missförstått även detta begrepp: författaren vet inte vad en ‘poetry slam´ är. I poetry slam tävlar deltagarna med egna originaltexter som ska framföras av poeten själv inom loppet av tre minuter. Frivilliga från publiken delar ut poäng för text och framförande.
Ingenting alls av detta förekommer i författarens turné runt riket.
Man kan tävla i lag också samt i ‘improesi’ (improviserad poesi, fast jag nog skulle kalla det instant poetry) och ljudpoesi = poesi utan begripliga ord.
Särskilt det där sista tycker jag låter rätt trist. Jag skulle föredra alldeles andra grenar. Vem läser högst? Vem slammar snabbast? Fullast? Maratonpoesi: vem läser längst? All at the same time slam, där alla läser sina dikter samtidigt och den vinner som hörs mest och överröstar alla andra.
Poetry slam uppfanns 1986 på jazzklubben The Green Mill i Chicago och har funnits i Sverige i femton år.

Slam på gång

Begreppet poetry slam översätts ibland med ‘estradpoesi’ på svenska och gärna det. Men det är själva tävlingen som är det viktiga när poeter drabbar samman inför publik. Poetry slam: som i storslam och lillslam i bridge.
Tequila slammer är en drink på lika delar tequila och lemonad (t.ex. club soda eller ginger ale eller något annat med kolsyra i). Det går till så här när man ska dricka en slammer: man lägger handen tätt över glaset och så slår man botten mot bardisken eller bordsytan så att kolsyran bubblar upp. Sedan sveper man sin skummande slammer i ett enda drag. Om jag hade varit tvungen att övervara författarens sjåvv hade jag behövt många Tequila slammers.

Slam!!!