this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tyst i klassen!

Du som mest satt och sov pÄ lektionerna nÀr du gick i plugget, om du ens var dÀr och inte hÀngde pÄ skolfiket tvÀrs över gatan med dina filterlösa cigaretter och hundra koppar av det dÀr förbannade kokkaffet varje dag, kan hÀnga med hÀr i stÀllet om du vill veta hur det var i Sverige förr och Àven lite grand om hur det Àr i dag.
Det dÀr sista ska jag lyssna pÄ sjÀlv, för det har jag aldrig hört förut. Och inte hur det var förr heller, om jag ska vara uppriktig.
Du kan lita pÄ att det jag sÀger Àr sant ocksÄ, för det Àr Majistern sjÀlv som har berÀttat det för mig.

“Vi var ett land av stora diktare, av vemod och eftertanke. Nu? Ett land av fascistiska humanister […] i varje hörn.” DĂ€r hör du: nu Ă„ngrar du att du rökte alla de dĂ€r ciggen och drack allt det dĂ€r satans kokkaffet. DĂ„ hade det hĂ€r beskedet inte kommit som en kalldusch frĂ„n himlen nu nĂ€r det redan Ă€r för sent.
Fascister? Är jag ocksĂ„ en sĂ„dan? Hur mycket fascist Ă€r du sjĂ€lv?
Och nu sitter de dÀr pyttepoeterna som blev över och hukar och hulkar i sina hÄlor. Eller i grÀnderna, som Majistern brukar sÀga. Hej, Katarina och Kristina! Hör ni mig? Finns du, Birgitta, eller Àr det bara som jag har drömt?

Finns inte?

HÀr kommer det fler braskande nyheter direkt frÄn kusens kÀft:
“Norrköping […] Ă€r verkligen en hisnande vacker stad sossarna bombade sönder.” Bombade? NĂ€r gjorde ‘sossarna’ det? Det har jag aldrig hört nĂ„got om, och det borde jag nog ha gjort, för jag har inte bara tittat pĂ„ barnprogrammen i teve. Ibland, nĂ€r jag inte hann byta kanal, hĂ€nde det att lite Rapport och Aktuellt slank med ocksĂ„. Av misstag, förstĂ„s, men Ă€ndĂ„.

“Likadant Ă€r det med Sverige. […] Vi Ă€r som flickorna lĂ€ngst fram pĂ„ en spelning med HĂ„kan Hellström. Vi klöser oss lĂ€ngst fram. Vi stĂ„r dĂ€r med tindrande ögon. Vi tar död pĂ„ allt av vĂ€rde, vi flyr undan allt mĂ€nskligt ansvar. Vi sĂ€ger upp Gud.”
De dÀr flickorna som tindrar med ögonen medan de klöser sig [sic] lÀngst fram vet jag inte vilka de Àr. Inte HÄkan Hellström heller.
Jo, vÀnta. Ett slags popsnöre, har jag för mig, som stjÀl frÄn andra och förekommer pÄ Skansen hos Fanders Blundin i skitful hatt och Kalles sjömanskostym.
Nu nÀr jag skÄdade Sanningen i vitögat slutade jag ocksÄ att tindra tvÀrt. Jag ger mig fan pÄ att du gjorde det ocksÄ.

Kompis med HĂ„kan

“Det finns en del helhjĂ€rtade grundlagar. […] Vi tror inte pĂ„ Gud lĂ€ngre. Vi tror inte pĂ„ Ă€nglar och mirakel. Men den officiella hĂ„llningen Ă€r en lögn för överallt i detta sagoland sker mirakel. Barn föds. MĂ€nniskor Ă€lskar varandra.”
De enda grundlagar i Sverige jag kĂ€nner till Ă€r regeringsformen, successionsordningen, tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Hur ‘helhjĂ€rtade’ Ă€r de? Om man med detta begrepp avser ‘hĂ€ngiven’, ‘engagerad’, ‘entusiastisk’, &c?
Det Àr sant att jag inte tror pÄ Gud. Det har jag aldrig gjort, men jag behöver inte vara en evigt förtappad för det. Fast jag kÀnner mÀnniskor som gör det: tror pÄ bÄde Gud och Ànglar och mirakel. En gÄng var jag rent av gift med en tjej som trodde sÄ mycket att hon blev prÀst sedan.
Vad Ă€r det för “officiell hĂ„llning” Majistern talar om? I ett land som har haft religionsfrihet sedan jag började i skolan finns vĂ€l ingen sĂ€rskild ‘hĂ„llning’ alls i sĂ„dana frĂ„gor.
Det Ă€r bara Tabbe och hans lilla lösslĂ€ppta familj som inte fĂ„r tro vad de vill utan mĂ„ste hĂ„lla sig till den Augsburgska bekĂ€nnelsen som den formulerades för snart 500 Ă„r sedan och fördöma “alla kĂ€tterier” sĂ„som “manikĂ©erna, valentinianerna, arianerna, eunomianerna, muhammedanerna och alla andra dylika”. ManikĂ©erna? Och ‘alla andra dylika’??

UpprÀtthÄllare av gammal fin moral

Majistern kallar pĂ„ sitt vanliga lismande vis Sverige för ett “sagoland”. Men det gör han bara nĂ€r det passar honom och hans syften bĂ€st. Annars Ă€r Sverige för det mesta “en blindtarm i vĂ€rldens kropp” som dessutom “kan avlĂ€gsnas utan alltför mycket bekymmer”. Sverige Ă€r “som en vĂ€rk i vĂ€rlden” ocksĂ„. Vi “lever i Albanien”. Är albanerna informerade om denna nyhet? Vad tycker de om att jĂ€mföras med oss?
Barn föds titt som oftast överallt i vĂ€rlden och detta kan knappast kallas “mirakel” ens med Majisterns lĂ„gt stĂ€llda ansprĂ„k pĂ„ sĂ„dana företeelser. Vad fan, i Kina Ă€r de snart en och en halv miljard mĂ€nniskor och Indien har redan över en miljard invĂ„nare.
Det Ă€r sant att “mĂ€nniskor Ă€lskar varandra”. Men det finns de som hatar varandra ocksĂ„. Jag har kĂ€nt nĂ„gra sĂ„dana med.

En av 1 331 miljoner

Sedan övergÄr Majistern till att krÀla lite i stoftet sjÀlv. Han lovar att vara snÀll i ett mediaklimat som Àcklar honom med all sin flottiga brutalitet och medelmÄtta. Sagt av den kladdigaste och kletigaste tomten i hela tevesvÀngen: han som inte nÄr ens en medelmÄtta till kÀngsnörena. O, sancta simplicitas!

NÀr Majistern misströstar som mest, nÀr tÄrarna Àr nÀra, ser han plötsligt hur grannen i huset mitt i mot tÀnder lampan i sitt kök och brygger sitt kaffe.
Jag tĂ€nder för det mesta ocksĂ„ lampan i köket nĂ€r jag brygger mitt kaffe. Hur “fantastiskt” Ă€r det?
Och sĂ„ heter det ‘mitt emot’. Det Ă€r bara de som inte har börjat i plugget Ă€n som tror nĂ„got annat.

Majistern hotar med att han ska flytta till Stockholm ocksĂ„. Men det lĂ€r inte ske i min livstid och knappast i din heller. För att komma över en lĂ€genhet i innerstan som motsvarar Majisterns magnifika krav mĂ„ste man slĂ€nga upp mellan fem och sju miljoner. Minst. Om man dessutom krĂ€ver ‘utsikt mot vatten’ blir det lĂ€tt tre gĂ„nger sĂ„ mycket. DĂ„ rĂ€cker det inte hur mĂ„nga dĂ„liga dikter man skriver pĂ„ litet luddigt förlag.
Om man inte vill köpa utan hyra Àr det lika illa: dÄ mÄste man stÄ i kö i fyrtio Är.

Kostar skjortan och lÄngklasongerna med