this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Slips är mest i vägen

När Majistern är ute och flyger och flänger jorden runt är han “genomsvett när planet landar och har bitit hål i läppen”. Kanske bättre att ta ta tåget nästa gång i alla fall trots att svenska tåg alltid är två minuter försenade. Eller taxi med utrymme för lipsillars gråt i baksätet?
Cykel är också ett alternativ. Jag har hört om människor som har trampat jorden runt och en konstig kvinna som heter Glömska eller något har bestämt paddlat samma väg en gång. Paddlat?

“Havet är som en mycket värdig kvinna, barska vågor mot den öde stranden.” Om du inte fattar: det är Poesi. Mångfaldigt prisbelönt sådan. Så om du har några ambitioner åt det hållet kan du lika gärna lägga ner projektet redan nu: du har ingen chans att hinna i kapp hur du än försöker.
Om Majistern reste utan slips slapp han “knäppa upp översta skjortknappen för att kunna andas” också. Jag reser alltid slipslös: man vill ju inte kvävas i kabinen.
Slips är mest i vägen. Och så kan man ju spilla soppa på den om man inte har den för att snyta sig i.

Nu presenteras Majisterns korrekt tillagade starka kaffe inte ‘i perfekt runda koppar’ längre. Nej, bättre upp: numera kommer fikat i “perfekt c i r k l a d e koppar”.
Cirkla betyder ‘gå runt’ eller ‘kretsa [kring något]’. ‘Sno’ och ‘svänga’ och ‘snurra’ kunde också vara synonymer liksom ‘rotera’. Man undrar vad det är för slags koppar Majistern dricker sin espresso ur och hur de ser ut.

Majistern tänker också på att han “fyller fyrtio nästa år, att tiden rinner ut, att det är bråttom”. Men de flesta människor i Sverige lever till de blir åtminstone åttio och många lever längre ändå och så finns det några envisa som hänger med ett kvarts sekel till.
Hur bråttom är det då, när man ännu har en bit kvar till ens halvvägs? Jag tror att det är så synd om Majistern hela tiden för att han ingenting begriper och för att han alltid bara utgår från sig själv.
Men det finns fler människor än Majistern: bara i Sverige nio miljoner till och i Italien ytterligare cirka 50 miljoner och i hela världen uppgår befolkningen till snart sju miljarder fler.

I ett sådant perspektiv väger ‘en perfekt cirklad kopp kaffe’ mindre än en korksmula i Stilla havet.

Perfekt roterad i Rom?