this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Skam pÄ torra land

HjĂ€lp! Nu blir det bara för mycket! Birger sĂ€ger att han “har varit revolutionĂ€r i jul. PĂ„ sjĂ€lvaste julafton dessutom.” Vad fan Ă€r det lipsillen har hittat pĂ„ nu?
Lo and behold! Birger har friat till flickvĂ€nnen. Hur ‘revolutionĂ€rt’ Ă€r det? I en tid nĂ€r mĂ€nniskor gifter sig som nĂ€stan aldrig förr? Alla gifter sig numera.
Men det har Birger inte fattat: han tror som vanligt att det bara Ă€r han som, &c. Birger tycker att den tid vi lever i “premierar elakhet och cynism” och Ă€r en plats dĂ€r “kĂ€rleken Ă€r satt pĂ„ undantag”.
“Vi har ett medieklimat som Ă€cklar mig”, sĂ€ger revolutionĂ€ren ocksĂ„. Och “humorelitister som önskar livet ur folk”. OtĂ€ckt.
“Vi har skribenter vars enda bedrift Ă€r att de kan skriva nedsĂ€ttande och elakt om mĂ€nniskor de aldrig trĂ€ffat.” Men det kan aldrig vara ett krav för den som ifrĂ„gasĂ€tter Birgers motiv och tycker det Ă€r angelĂ€get att bemöta hans dumheter att ha trĂ€ffat Birger och kĂ€nna honom personligen.
Om Birger tycker det, och det gör han uppenbarligen, bör Birger genast upphöra med att uttrycka sina Äsikter offentligt och möjligen lÀsa högt ur det han ÀndÄ skriver för flickvÀnnen och kanske katten.

Revolution pÄ riktigt
Matroser pÄ pansarkryssaren Potemkin
i Odessas hamn, juni 1905

“Vi Ă€r pĂ„ sprĂ„ngmarsch pĂ„ vĂ€g frĂ„n Gud. Vi har sagt upp bekantskapen med Gud. […] Alla blir vilsna tickande kĂ€rlekspilar pĂ„ vĂ€g Ă„t olika hĂ„ll.” Tickande kĂ€rlekspilar? Hur ser en sĂ„dan ut? Och hur lĂ„ter den? Som en klocka? SjĂ€lvmördarens bomb? Kenobollarna som studsar mot bubblans vĂ€ggar av plast?
Annars Ă€r mĂ€nniskor för det mesta pĂ„ vĂ€g ‘i sprĂ„ngmarsch’ och inte ‘pÄ’. Birger Ă€r en Ă€rthjĂ€rna.
Birger “klistrar upp affischer om trohet och kĂ€rlek, om tvĂ„samhet och lust” och “trycker flygblad om Ă€ktenskapet i hemliga kĂ€rlekskĂ€llare”. ???!
“Att samla Gud och alla sina vĂ€nner för att manifestera sin kĂ€rlek tillsammans Ă€r det ultimata upproret”, ekar det spöklikt frĂ„n nĂ„gon lĂ€nge sedan borglömd barrikad. Uppror mot vadĂ„?
Birger sĂ€ger att han “bara strider för sin rĂ€ttmĂ€tiga plats i samhĂ€llet, sin sjĂ€lvklara rĂ€ttighet att tro pĂ„ livslĂ„ng kĂ€rlek trots alla hinder”. Är det nĂ„gon som har hindrat honom?
“Att i en sĂ„dan tid göra halt och följa kĂ€rlekens vĂ€g Ă€r det modigaste man kan göra.” Is that really so? Lite svĂ„rare Ă€r det vĂ€l Ă€ndĂ„?

Inte heller pÄ skoj
George Washington crossing the Delaware
Emanuel Leutze 1851
Metropolitan Museum of Art NYC