this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

SĂ€g det (inte) med blommor

Birger Marulk Ă€r ute och rider pĂ„ sin halta knĂ€pphĂ€st igen. Det Ă€r inte de ‘supportrar’ som drar skrĂ€vlande och skövlande genom stans gator efter en fotbollsmatch som Ă€r “huliganer” – det Ă€r i stĂ€llet de “rika smusslare” som Ă€ger de stora fotbollsklubbarna i Europa. I Birgers förstĂ„nd Ă€r de ofta skinnskalliga idioter som super och slĂ„ss och till och med slĂ„r ihjĂ€l allra mest varje gĂ„ng favoritlaget har förlorat – och nĂ€stan lika ofta nĂ€r laget har vunnit – kĂ€rleksfulla unga mĂ€n som bĂ€r sig Ă„t sĂ„ för att de â€œĂ€lskar sin klubb”.
Birgers billiga försvar och rent av fascination för vĂ„ld och vandalism Ă€r av det allra mest motbjudande slaget: han Ă€r krypande och lismande – och feg. “Det Ă€r alltid vi lĂ€ngst ner som fĂ„r ta skiten”, glĂ€fser Birger och smeker varje rötĂ€gg pĂ„ Ă„skĂ„darplats lĂ€ngs den rakade svĂ„len. Han marscherar alltid med mobben. Birger betraktar dĂ€rför “fansens brĂ„k som ringa”. Att bilar brinner och mĂ„nga mĂ€nniskor omkommer nĂ€r lĂ€ktarsektioner kollapsar för fansens framfart Ă€r i Birgers ögon en bagatell.
Det Àr nÀstan sÄ att jag önskar att Birger fick ett jÀrnrör i nacken sjÀlv en dag. SÄ fick vi höra hur en ynkrygg lÄter sedan.
Varje gÄng Birger tar till orda slÄr han in öppna dörrar med slÀgga. Det Àr ingenting nytt utan tvÀrtom ett sedan lÀnge vÀlkÀnt faktum att fotbollens VIP-loger och klubbkontor Àr platser för varjehanda ljusskygg penningtransaktion och sÀkert inte alltid rumsrena överenskommelser. Men sÄdana affÀrer sker varje dag Àven i SEB:s och Skandias och Folksams styrelserum.
Ordet ‘huligan’ (= eng. hooligan) upptrĂ€dde första gĂ„ngen i en brittisk polisrapport Ă„r 1898 och sĂ€gs komma av det irlĂ€ndska efternamnet Houlihan som bars av en utkastare och inbrottstjuv i Londons mer ökĂ€nda kvarter. Eller om han bara Ă€r en uppdiktad figur i en dĂ„ populĂ€r slagdĂ€nga pĂ„ stadens music-hallscener?

Huligan?

Och sÄ dagens sprÄkgrodeövning i svensk press: NÀr skeppet sjunker svÀmmas hytterna lÀngst ner överst först.
Den Àr sÄ bra att du fÄr öva en gÄng till: NÀr skeppet sjunker svÀmmas hytterna lÀngst ner överst först.

Planterar stilblomster