this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Rat Race for the Prize

“NĂ€r Sverige vaknade i spyor och kallsvettig baksmĂ€lla” vaknade Birger “utvilad, nykter […].” Gjorde du det ocksĂ„: vaknade i spyor och med huvudet i ett skruvstĂ€d? Inte jag. Är det nĂ„got fel pĂ„ mig dĂ„?
“NĂ€r Sverige köpte pizzor med banan pĂ„ och sjönk ner i soffan i mjukisbrallor […].” Kommentarer överflödiga. Se förfĂ€rlig bild: blogg PĂ„ egen risk.

Och sĂ„ det dĂ€r vanliga flerfaldigt prisbelönta pladdret om “stanken av kloak” och en boll som “nosar rymdens arsle”. “En fimp i en pissrĂ€nna” och “en inkontinent gammal tant”. FinstĂ€md poesi i allra bĂ€sta pristagarklass.
Förresten finns det finns det gamla gubbar som inte kan hÄlla tÀtt heller. Varken uppe eller nere. Och sÄ finns de som gör i brallorna varje gÄng de Àr pÄ fyllan. Non Ú vero?
Birger har erövrat Dan Andersson-priset. Det var bara början: nu siktar majistern högre. DÀrför talar han i dag beundrande om Stig Dagerman och lÄtsas att han lÀser Le Clézio.
Jag har ocksÄ lÀst Le Clézio. Första gÄngen var för fyrtiosju Är sedan och dÄ skulle jag precis ta studenten. Det jag minns bÀst i dag Àr att jag blev fullstÀndigt förÀlskad i författarens sprÄk: hur vackert som helst. För övrigt fattade jag ingenting. Det gör inte Birger heller. Han kan inte ens lÀsa Le Clézio pÄ franska.
Och visst finns det ett Dagermanpris? Delas sedan 1996 ut pĂ„ Laxön i Älvkarleby sista veckoslutet i juni varje Ă„r. TvĂ„ av pristagarna har fĂ„tt Nobelpriset efterĂ„t. Heja, Birger!
Och slĂ€ng dig i vĂ€ggen, tiggarjĂ€vel frĂ„n Luossa. Birger behöver inte dig mer: han drar in hur mycket deg som helst i dag och syns “varsamt leende” pĂ„ varje röd matta som finns.
Hur ler man ‘varsamt’? Inte sĂ„ hĂ€r i alla fall. VĂ€l?

Mer fÄnigt Àn varsamt

HĂ€r kommer dagens trista repris: “Sedan tĂ€nker jag att alla stora konstnĂ€rer slarvade med sin talang i början.” Den kommer du att fĂ„ höra sĂ„ lĂ€nge Birger lever. Stig DagermansĂ€llskapet ocksĂ„.

Det finns en fotbollsspelare i England som heter Jagielka. Birger tycker att det Ă€r ett “besynnerligt efternamn”. Det tycker jag att Marulk Ă€r ocksĂ„.
Och Jelinek. Hon heter nÀstan som fotbollsspelaren och lite grand som Marulk med. Jelinek fick Dagermanpriset Är 2004 och du vet hur det gick sedan. Olyckligtvis.
Men dĂ„ mĂ„ste Birger lĂ€ra sig skriva först, förstĂ„s. För sĂ„dan hĂ€r idioti fĂ„r man inga pengar och diplom: LĂ„t göra 2011 till […].
Eller det kanske man fÄr. Om de som delar ut inte heller kan lÀsa?