this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Poet med estethjärta och en korvkiosk på en alptopp

“Men väldigt sällan utmanas dem.” Det är Majistern, poeten med “estethjärtat”, som har slagit till igen. Obarmhärtigt.

Majistern säger att hans Gud har övergivit honom, men det är inte Francesco Totti den här gången och inte den där andre heller utan en fotbollsspelare på dekis som gjorde mål för Italien i VM för fem år sedan och som i dag “öppnar en korvkiosk på en alptopp ovanför Turin” när motståndarlaget gör mål. En korvkiosk på en alptopp?? Varför då? Hur lång är kön där uppe?

“En monolog skriven, dikterad och framförd av […].” Hur då? Vad menas med det?
Dikterad?? Vet Majistern vad som avses med detta ord? Troligen inte. Men jag kan säga så mycket att det inte har något med dikt i betydelsen poesi att skaffa.
Majistern gillar inte SV Werder Bremens tröjor heller: de är för fula och får Majistern att må illa. Hans übersensibla estethjärta klappar i otakt varje gång Majistern ser Werder Bremen spela och rätt vad det är kanske hjärtat stannar alldeles av ren och oförfalskad skräck och när det inte bultar mer kan Majistern inte bära hjärtat framför sig i sina kupade händer och då tippar hela världen över ända och gråter alla hästar och krokodiler och uppslukas solen av sig själv och blir till ett svart bottenlöst hål i universum och i ett sådant hål finns det bara en väg in och ingen ut.
Werder Bremen måste byta matchställ, ryter Majistern svavelosande. Förbjud, säger enväldige smakdomare Majistern med samma sublimt kolsyrade fingertoppskänsla för fotbollsmode som för poesi. Men det har han nog ingenting för: Majisterns inflytande över tyska Bundesliga är lika betydande som ett stycke drivved på Indiska oceanen.
Och så det obligatoriska om “svettiga pungskydd” &c. Om inte kulorna får vara med går det rakt inte.

Mesut Özil spelar i ej godkänd tröja

Snö är också dåligt. Därför får det gärna snöa i äckliga Sverige i januari men aldrig i Italien, säger Majistern. Men för precis ett år sedan hade Rom sitt värsta snöoväder sedan 1986. Var Gud på syföreningsmöte den dagen eller var han bara bakfull?
Och 2006 gick vinter-OS i Turin. Du vet, bobsleigh och backhoppning och skidor på längden och på tvären och allt det där. Hur gick det till?

Colosseo a Roma sotto la neve 12 febbraio 2010

Så här beklagar sig Majistern ändligen över sin egen ynkliga och utsatta person: “En väldigt sorgsen medmänniska som fått jaga rätt hårt i kurvorna för att inte bryta ihop den senaste veckan. Jag kan inte avgöra om jag är värd detta gatlopp. Det är jag kanske.” Och så det fasaväckande löftet som samtidigt är ett hot: “Ni blir aldrig av mig.”
Vadå: medmänniska? Och: Ni blir aldrig av mig?? Man förstår att ett estethjärta har klappat extra hårt just där.