this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Alltid på någon annans bekostnad

Författaren stoltserar med att han står “fri och otvungen till hela det litterära etablissemanget”. Författaren säger att han “har inga vänner där”.
Det senare påståendet kan vara riktigt. Kanske kan detta i så fall ha sina orsaker. Men om detsamma gäller den första utsagan är författaren ändå ingen stor hjälte. On est toujours libre aux dépens de quelqu’un, säger nobelpristagaren Albert Camus i pjäsen Caligula. Man är alltid fri på någon annans bekostnad.

Albert Camus: författare på rktigt

“Jag behöver inte inta någon position, behöver inte heller vara ängslig för att stöta mig fel sorts personer. Jag är den jag är.” Än sen? Det är jag också: den jag är. Jag känner många fler som är det också.
Det är bara författaren som inte är ‘den han är’. Författaren bara låtsas vara någon alls: ingen åmar och kråmar sig mer för överheten och människor han tror att han kan ha nytta av än författaren. “XYZ – ringer de från Uutiset är han där på en kvart”, skriver Johan Croneman i Dagens Nyheters kulturbilaga i dag. Mer ofta än sällan händer det nog att författaren ringer själv också.
Därför är ingen heller mer ‘ofri och tvungen’ än han. It’s sad, but it’s true.
Och vad är det här för mening: “Det är aldrig roligt att vakna upp med ansiktet i spegeln.” Vad betyder det? Med ansiktet i spegeln: hur vaknar man då?

Med ansiktet i spegeln?