this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Gunfight at the O.K. Corral

NĂ€r Birger inte gĂ„r och “skrotar i lĂ„ngkalsonger” i vĂ€rmen inomhus hĂ€nder det att han Ă€r uppe redan innan solen har hunnit över horisonten. Det Ă€r timmen dĂ„ Birger duellerar. NĂ€sta gĂ„ng ska han möta en stackare som heter Adelson. Undrar vem det kan vara? Och vad han har gjort för ont.
Ordet ‘duell’ kommer av franskans duel frĂ„n latinets duellum = ‘strid’ och har senare associerats till latinets duo = ‘tvÄ’ i betydelsen ‘tvekamp’. Duellen utkĂ€mpades vanligen med pistol eller vĂ€rja mellan tvĂ„ personer som vardera bitrĂ€ddes av tvĂ„ sekundanter. Deras uppgift var att bestĂ€mma tid och plats för duellen, mĂ€ta upp det avstĂ„nd pĂ„ vilket den skulle Ă€ga rum samt se till att duellanterna följde reglerna för hur en duell skulle utkĂ€mpas. En lĂ€kare kunde ocksĂ„ vara bra att till hands.

Men regler och föreskrifter Ă€r ingenting för Birger. Det Ă€r sĂ„dant som alla andra ska rĂ€tta sig efter: det Ă€r bara Birger som fĂ„r göra som han vill. Och nĂ€r det gĂ€ller dueller tror Birger att det bara Ă€r att puckla pĂ„ varandra för allt vad hĂ€ngslena hĂ„ller och sĂ„ Ă€r saken överstökad sedan. DĂ€rför uppmanar han Adelson att ta med sig “Banverket och resten av packet”, sĂ„ kommer Birger frĂ„n andra hĂ„llet genom snön med “alla svikna resenĂ€rer”. Men det Ă€r just sĂ„ en duell inte gĂ„r till: den Ă€r inget upplopp för pöbeln utan en angelĂ€genhet enbart för samhĂ€llets mest priviligierade.
Nu spelar allt detta ÀndÄ ingen roll. Att utmana nÄgon till duell förbjöds redan 1590 i Sverige och i tvÄ förordningar frÄn 1662 och 1682 skÀrptes straffen Ànnu mer för samtliga inblandade. Den nuvarande brottsbalken frÄn 1962 innehÄller inga bestÀmmelser rörande dueller, men vi fÄr förmoda att sÄdana Àr förbjudna fortfarande.
Anledningen till duellen var oftast nÄgon form av ÀrekrÀnkning, och mer ofta Àn sÀllan hÀnde det nog att en kvinna var inblandad ocksÄ. Har Adelson alltsÄ förolÀmpat Birger? Eller har han varit nÀsvis mot Birgers flickvÀn? Det var en busschaufför som var det en gÄng och honom gick det illa för.
Vem Ă€r Adelson?? Och varför ska han komma med Banverket nĂ€r han bara fĂ„r ha tvĂ„ utvalda medhjĂ€lpare med sig? Och Birgers alla “resenĂ€rer”: vilka Ă€r de?

Showdown at sunup