this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Gör om det, den som kan

“Claudio Ranieri Ă€r en hedersman.
En sÄdan dÀr som gÄr rak i regnet. En man som bÀr sitt hjÀrta i kupade hÀnder.
Hans himmel grÄter blod.

Nu Àr det snart natt. DÄ vilar skulden.
Under natten ska vi lÀra oss sluta sÄret. Det blöder.
En natt Àr aldrig helt svart. Det glöder en gryning i slutet av de mörka timmarna.
Gryningen Àr alltid röd och gul.
Grazie Ranieri. FortsĂ€tt bĂ€r ditt huvud högt.”

Jag trodde förut att det bara var Majistern som slÀpaade runt pÄ sitt hjÀrta i sina kupade hÀnder.
Men jag kĂ€nner en som jag tror Ă€r strĂ„et vassare Ă€ndĂ„: Paris förste biskop Saint-Denis som skulle halshuggas av de okristna pĂ„ toppen av Montmartre – det Ă€r dĂ€rför kullen heter sĂ„: Martyrernas berg, fast den nog kallades mons Mercurei et mons Martis lĂ„ngt innan nĂ„gra kristna fanns i Paris: Merkurius och Mars kulle – men biskopen höll fĂ€rgen och kanske sa han nĂ„got olĂ€mpligt till den mordiska pöbeln ocksĂ„ för de blev Ă€nnu mer förbannade och Schwopp! sĂ„ Ă„kte huvudet av redan vid kullens fot.
DĂ„ blev det vĂ€rre Ă€ndĂ„, för Denis tog upp sitt just avhuggna huvud frĂ„n marken och tvĂ€ttade det i en fontĂ€n alldeles bredvid – och sedan gick han med huvudet i hĂ€nder som vi fĂ„r förmoda var kupade hela vĂ€gen frĂ„n foten av Montmartre till den plats som i dag heter Porte Saint-Denis.
Men dÀr tröt Àntligen den före detta biskopens krafter och det fÄr man nÀstan förstÄ likavÀl som att man efter en sÄdan magnifik kraftanstrÀngning mÄste bli helgon ocksÄ av bara farten.
Legenden meddelar inte om himlen grĂ€t blod den dĂ€r dagen nĂ€r Denis bar sitt huvud framför sig genom halva Paris och förresten Ă€r det inte sant att gryningen alltid Ă€r röd och gul. Majistern och hans svassande hov av beundrare tror att han skriver ‘poetiskt’, men jag har för mig att det fanns nĂ„gra tanter som var bruna och gröna och gredelina ocksĂ„ och en farbror som var blĂ„. Hur ‘poetiskt’ Ă€r det?
Och den som pÄstÄr att en natt aldrig Àr helt svart har aldrig satt sin fot pÄ Hopplöshetens udde.

Den helige Dennis befriar sig frÄn sin blodiga börda

Claudio Ranieri Àr en före detta medelmÄttig italiensk fotbollsspelare som efter den egna rÀtt misslyckade karriÀren har trÀnat hundra olika lag innan han tog över AS Roma för knappt tvÄ Är sedan och fick sparken i gÄr efter en rad ruttna resultat den senaste sÀsongen.
PĂ„ vilket sĂ€tt Ranieri Ă€r ‘en hedersman’ vet jag inte, men i Majisterns lika vilsna som vissna vĂ€rld Ă€r alla som har med det egna favoritlaget större och mer vĂ€rda Ă€n alla andra mĂ€nniskor tillsammans.
Och aldrig att Majistern lyckas ihop ens ett mycket kort stycke text sĂ„ att det blir rĂ€tt heller. Det heter ‘fortsĂ€tt bĂ€ra’: ingenting annat. Ska det vara sĂ„ himla svĂ„rt?