this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Forza Italia?

“HĂ€romdagen blev nĂ€rmare tusen personer starndade i fem, sex timmar pĂ„ ett tĂ„g, tio minuter frĂ„n Norrköping.” Nej, förtvivla inte. Det Ă€r bara Birger som klagar pĂ„ SJ igen. Det Ă€r Birgers hatobjekt nummer ett för tillfĂ€llet. Utom nĂ€r han dansar med styrelseorförandens hustru, förstĂ„s.
Birger hatar Sverige ocksÄ. Det Àr nog det Birger hatar mest av allt i livet. Jag tror att Birger Àr född sÄdan: med ett hat som sitter som i ett skruvstÀd. En sjukdom som ingen kan komma Ät.
“Sverige Ă€r som en vĂ€rk i vĂ€rlden. Vi lever pĂ„ vĂ„r lilla blindtarm lĂ„ngt upp i Ishavet. Vi omger oss med storslagna drömmar om vĂ„r egen förtrĂ€fflighet. Vi lever i Albanien. I ett skymningsland. Vi tror vi Ă€r bĂ€st i vĂ€rlden.”
Det kan hÀnda att nÄgra tyckte sÄ en gÄng. Men det var nog 40 Är sedan, i sÄ fall. Men det kan inte Birger veta: han var inte född dÄ.
Men om det Àr sÄ ofattbart illa i Sverige: varför flyttar inte Birger till Italien dÀr korruption Àr ett sÄ gott som okÀnt begrepp och himlen alltid Àr azurblÄ? DÀr espresson smakar bÀttre Àn nÄgon annanstans pÄ jorden. Men det kan Birger inte heller veta, för han har inte varit i sÄ mÄnga fler lÀnder Àn Sverige och Italien.
DÀr, bakom sotade glas över en caffÚ latte och en flaska underbart italienskt mineralvatten pÄ en allaperto i Rom eller Verona, Venedig eller Ravenna, kunde Birger skriva sina debila dikter och barnsliga berÀttelser, dÀr det för det mesta Àr han sjÀlv som dör pÄ slutet men aldrig senare Àn att han hinner ÄteruppstÄ igen ifrÄn de döda innan boken Àr slut. Som en annan superkÀndis som ocksÄ var rÀtt obemÀrkt medan han levde men blev desto mer uppmÀrksammad efterÄt.
PĂ„ klockren italienska, förstĂ„s. SĂ„ att riktiga menscher hajar va’re handlar om, assĂ„.

Men först mÄste Birger skaffa ett annat rÀttstavningsprogram till datorn. Det gamla har kollapsat för lÀnge sedan under Birgers stÀndigt misslyckade besök i ortogafins snÄrskog. För att Birger ska slippa googla i onödan: ortografi = lÀran om ordens rÀtta stavning.
Om jag skrev lika lÀckert som Birger pÄ mÄnga sprÄk skulle jag ha stuckit hÀrifrÄn för lÀnge sedan.
Och vadĂ„: med “barnvagnen som snöplog”? Det verkar ju oerhört ansvarslöst. Jag har ju sagt Ă„t Birger att tjacka upp sig pĂ„ en skyffel att skotta snö med. Fattar han inte vad man sĂ€ger heller?
Jo, det var sĂ„ sant. “Jag Ă€lskar det hĂ€r landet.” SĂ€ger Birger ocksĂ„. I samma andetag. SĂ„ skriver bara den smilfink som vill stĂ€lla sig in hos alla och aldrig har skaffat sig en egen Ă„sikt om nĂ„gonting. Birger i ett nötskal.