this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Bondkakor

Det Ă€r mycket bondkakor i Majisterns liv. Inte hans egna utan andras bondkakor, som Majistern alltid blir bjuden pĂ„. Kakan ska helst vara hembakad, men det kanske alla bondkakor Ă€r: annars vore de inga ‘bondkakor’? Jag Ă€r inte riktigt sĂ€ker pĂ„ att jag vet vad en bondkaka Ă€r.
Men det gör Majistern desto bĂ€ttre: han knaprar ofta pĂ„ en sĂ„dant rustikt bakverk. NĂ€r Majistern bodde i Göteborg hĂ€nde det att han Ă„t frukost med vaktmĂ€staren pĂ„ kyrkogĂ„rden. Majistern hade för vana att promenera dĂ€r och en dag kom vaktmĂ€staren fram och bjöd kyrkogĂ„rdsflanören pĂ„ “kaffe och hembakad bondkaka”. VaktmĂ€staren njöt sĂ€kert inte ‘sublim espresso i en perfekt rund kopp’ till frukost, men Majistern fick lĂ„ta sig nöja, för det hĂ€r hĂ€nde sig vid den tiden dĂ„ Majistern gick pĂ„ piller och pĂ„ sprit och pĂ„ socialen.

Nu gör inte Majistern det mer. I dag har Majistern bytt sin sunkiga etta med bara tompavor pÄ golvet mot en stor vÄning i en annan stad med tornrum och kakelugnar och med utsikt mot vattnet som kanske inte Àr ett hav men i alla fall en ström och som löper genom orten dÀr Majistern lever ett stilla familjeliv lÄngt frÄn storstadens flams och frestande trams.

I dag mĂ„lar sig Majistern inte mer med kajal och gĂ„r han inga lĂ„nga vemodiga morgonpromenader bland kyrkogĂ„rdens gravstenar: nu gĂ„r Majistern i stĂ€llet pĂ„ kafferep hos tanterna i huset dĂ€r han bor. Tanterna Ă€r “oroliga” för Majistern och tycker att han “borde dricka mer kaffe och Ă€ta fler bondkakor”. Deras kaffe Ă€r sannolikt inte bĂ€ttre Ă€n vaktmĂ€starens i Göteborg, men Majistern har lĂ€rt sig ödmjukhet sedan sist och nöjer sig med vad som bjuds.

Jag tror att Majistern har missuppfattat befolkningens konsumtion av bondkakor. Har han sjÀlv en livslÄng passion för detta bakverk? Eller hittar Majistern bara pÄ?
Bondkaka? Alla landets lantbrukare fÄr ursÀkta, men jag tycker inte att det lÄter sÀrskilt upphetsande. Som att knapra pÄ ett torrt havrekex, ungefÀr. I sÄ fall ska man vÀl dricka kokkaffet till ur frigolitmugg ocksÄ?

Inte för finsmakare

Nej, du har alldeles rÀtt. Jag har inte Àtit en bondkaka i hela mitt liv. Förmodligen kommer jag aldrig att göra det heller. Och för att lugna alla som Àlskar sÄdana bakverk: jag Àter inga andra sju sorters kakor heller.
Hur ofta Àter du bondkakor sjÀlv, förresten? Bondkakor?

Döljer sig bondens kaka hÀr nÄgonstans?