this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

So it goes or The Great American Novel

Den ’stora amerikanska romanen’ Ă€r inte Bob Dylans samlade verk: det Ă€r den stora amerikanska sĂ„ngboken. Det rĂ€cker lĂ„ngt och Ă€r inte heller sĂ„ illa. Det sĂ€ger sig sjĂ€lvt att Dylan skulle ha Nobepriset i litteratur. Det har jag hĂ€vdat i snart femtio Ă„r men nu sĂ€ger de som inte var födda dĂ„ att det var de som sa det först.
Vad menar vi nÀr vi talar om den stora amerikanska romanen? MÄnga har gjort ansprÄk pÄ att ha skrivit en sÄdan bok. Men om vi med the Great American Novel avser en roman som bÀst visar oss ett kalejdoskop över USA som en nation: vad hittar vi dÄ?
Herman Melvilles Moby Dick Àr det kanske Àldsta och mest kÀnda försöket att definiera the Great American novel. Melville trodde att hans skrev en roman om valfÄngst och förstod inte att han skrev en roman om mÀnniskans plats i universum. MÄnga nÀmner F Scott Fitzgeralds The Great Gatsby om en mÀnniskas uppgÄng och fall som den Stora amerikanska romanen.

dicaprio1dicaprio2

GÀrna det. Jag kunde nÀmna Mark Twains Huckleberry Finn och John Steinbecks Grapes of Wrath och John Dos Passos USA-trilogi. William Faulkners The Storm and the Fury och J D Salingers Catcher in the Rye och du kunde lÀtt komma upp med Ànnu fler författare.
Det kanske inte finns nÄgot som kunde kallas Den stora amerikanska romanen? Lika lite som det gÄr att peka ut Den stora ryska eller svenska eller irlÀndska eller för den delen den stora papuanska-guineanska romanen?

beagle

För mig Àr Jack Kerouacs On the Road frÄn 1957 the Great American Novel. Det finns ingen annan och kommer aldrig att finnas. För sÀkerhets skull var Kerouac inte amerikan utan franskkanadensare. So it goes, skulle Kurt Vonnegut Jr ha sagt och annars hade det nog fanimej inte gÄtt.
HĂ€r framför Kerouac sjĂ€lv sin sĂ„ng On the Road (Home I’ll Never Be) till ackompanjemang av Vic Juris pĂ„ gitarr och John Wedeski pĂ„ hammondorgel. Kerouacs melankoliska visk-sĂ„ng lĂ„ter som kunde den komma frĂ„n himlen. Jag bifogar texten sĂ„ blir det lite lĂ€ttare för dig att höra vad det Ă€r han sjunger.
SÄ hÀr lÄter Tom Waits mer brutalt vildvuxna version pÄ albumet Orphans: Brawlers, Brawlers & Bastards frÄn 2006. DÀr klarar du dig utan text.

jack3

jack1

jack4