this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Jakten på Joe Cool

Den 13 oktober 2016 offentliggjorde Svenska Akademien att den hade tilldelat vår tids främste poet Bob Dylan Nobelpriset i litteratur för att han ”skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.
Sen utbröt pajaskastning och det blev cirkus och stort rabalder. En uppburen om än något överskattad inhemsk författare fick rent av för sig att pristagaren är en av hennes egna mer odrägliga romanfigurer. Tjenare, Lena!

Vad fan ere fråga om? Dylan har inte bett om att få ett pris: han har ”tilldelats” det, som det står i Akademiens motivering. Det står också var och en fritt att ta emot en sådan utmärklese eller att inte göra det. Ingen människa har en skyldighet att ta emot ett Nobelpris eller något annat pris heller för den delen. Det är ingenting en mallgroda på stol nummer tolv i ska lägga sig i eller ha synpunkter på.
Just när man trodde att tjafset hade lagt sig börjar det om igen! Akademien har kommit på att Dylan ska uppträda i Stockholm nu i helgen och meddelar att den har för avsikt att överlämna medalj och diplom då. Men några pengar kan det förstås inte bli förrän pristagaren har hållit sin Nobelföreläsning i Stockholm senst den 10 juni i år hajar’u de’, Mister Dylan!

Sara ständig hotar med ekonomiska repressalier om Dylan inte infinner sig i Stockholm inom knappt tre månader och föreläser för aderton perukstockar på Stortorget som väl förresten inte ens är så många längre. Den ständiga måste ha en skruv lös eller ännu värre. Nobelpriset i litteratur för år 2016 uppgår till åtta miljoner svenska kronor. Det motsvarar knappt en miljon dollar. Dylan behöver inte pengarna från Svenska Akademien. Under det senase året tjänade han 96 mijoner dollar, vilket gör honom till den bäst betalde sångaren/musikern i världen. Hans samlade förmögenhet uppskattas till minst 180 miljoner dollar och då är det ingen som vet hur mycket han får betalt av sponsorer och drar in på reklam och rättigheter etc.
Dylan kan förresten strunta i föreläsningen helt och hållet. Vad bryr han sig om en miljon i sammanhanget futtiga fattiga dollar? Han tjänar det dubbla varje vecka året om. Äran och priset är hans vilket som. Exit Sara ständig och alla tröttsamma Mister Joneses i Svenska Akademien.

Om världens coolaste kille har för avsikt att hålla det där talet? The answer is blowin’ in the wind. Jag nästan hoppas att han skiter I alltihop. Så kan de aderton eller kanske bara sjutton surpupporna på Stortorget stå där med lika många långa näsor sen. Jag har sagt det förut och det tål att sägas igen: Dylan behöver inte Svenska Ankademien. Det är Ankademien som behöver HONOM!

Läs till exempel även de här bloggarna med flera

Listen to that Duquesne Whistle Blowing
De som aldrig fick
Varulvar kan också
Much ado about absolutely nothin’ at
Äntligen
Slå ihjäl den jäveln
När läste du Pontoppidan senast
Joe Cool på rymmen
Prisprejudikat
Kommer om jag kan
Tillåtet att stanna hemma
115 år för länge