this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

In the wrong direction and On the top of the stairs

Enligt historieskrivaren Titus Livius styrdes Rom under stadens första nÀra 250 Är av mestadels etruskiska kungar (rex) och inte av nÄgra kejsare innan den republik infördes som omvandlades till kejsardöme av Octavianus aka Augustus Är 27 f.Kr. Servius Tullius och Tarquinius Superbus (den övermodige) var de tvÄ sista av sju sÄdana kungar.
Han hade gÀrna sjÀlv kallat sig kung men inte ens Octavianus vÄgade utmana det romerska folket och dess rÀdsla för att det hatade kungadömet skulle Äterinföras vilket en del historiker menar Àr vad Caesar försökte och kanske var det dÀrför den envÀldige diktatatorn pÄ livstid blev nerstucken med 23 knivhugg av Brutus och Cassius och deras sammansvurna och dog pÄ trappan till senaten den 15 mars Är 44 före vÄr tiderÀkning. Eller var det gamla oplockade gÀss sedan Caesar hade förlÄtit sina fiender efter att ha besegrat Pompejus och hans anhÀngare i slaget vid Farsalos fyra Är tidigare? Att bli förlÄten efter en förlust var den största förödmjukelse en romersk aristokrat kunde utsÀttas för. Den skammen gick aldrig att tvÀtta bort och mÄnga hatade Caesar för hans förlÄtelse.
Sedan fick Rom en kung i alla fall fast de inte förstod det förrÀn det var för sent men han kallade sig aldrig sÄ utan kejsare med hederstiteln Augustus (den upphöjde) som han fÄtt av en tacksam men grundlurad senat. Augustus hÀvdade hela sitt liv att han hade ÄterupprÀttat republiken (staten = res publica), men i sjÀlva verket skapade han en Àrftlig kejserlig monarki dÀr han med list och lögner roffade Ät sig hela makten och vars tradition levde kvar till det tysk-romerska kejsardömets upplösning 1806.
Att vara kung Ă€r inte lika fint i dag och smĂ€ller inte lika högt som att vara kejsare. Det förstĂ„r man bland annat av att det genom historien har funnits smĂ„kungar och smĂ„kungadömen men inga smĂ„kejsare och ingen har nĂ„nsin hört talas om ett smĂ„kejsardöme. Men pĂ„ den trappa dĂ€r en uppblĂ„st majister Muffins tronar bredent som det anstĂ„r en wannabe mafioso omnĂ€mns inga kejsare utan bara ett antal rĂ€tt obskyra ’kungar’ frĂ„n en diffus forntid och som ingen vet om de har funnits eller inte.

Tullus Hostilius och Ancus Marcius och Tarquinius Priscus hör ocksĂ„ dit. Och Romulus som slog ihjĂ€l sin bror Remus och Numa Pompilius, dem fĂ„r man inte glömma. SĂ„dant kĂ€nner förstĂ„s varje van romresenĂ€r till. Men som vi mĂ„ste förstĂ„ av majister Muffins pompöst sjĂ€lvförhĂ€rligande foto av sig sjĂ€lv har det bara funnits fem ’kejsare’ i Rom och sĂ„ en som heter Tummetotti och sparkar pĂ„ en boll i staden och sĂ„ majister Muffins sĂ„ klart dĂ€r han tronar provocerande bredbent högst dĂ€r uppe ovanför alla de andra som alltsĂ„ inte var nĂ„gra kejsare utan bara helt vanliga kungar. Kanske Ă€r Muffins inte heller sĂ„ mĂ€rkvĂ€rdig som han ville att han vore?
Jag undrar varje gÄng jag ser en bild av majster Muffins vad det Àr för vajsing pÄ hans fötter: de pekar alltid pÄ nÄgot egendomligt vis Ät fel hÄll.

Corrieran mÄste ha en bild ocksÄ. Om de vill köra Muffins pÄ löpet eller ettan eller rent av hela mittuppslaget!

PÄ Bob Dylans album Tempest frÄn 2012 finns ett spÄr med titeln Early Roman Kings, vilket skulle kunna anspela pÄ Rom före republiken och kejsartiden. I sjÀlva verket var det varken romare eller kungar utan ett ökÀnt motorcykelgÀng i södra Bronx i New York pÄ 60- och 70-talen med namn som Ghetto Brothers, South Skulls, Nomads, Black Spades och förstÄs the Roman Kings.
Det hade varit lattjo om Dylan hade rivit av en rejÀl bluestolva med mycket gung om Roms tidigaste historia men nÄgra kungar syns inte mycket till i hans sÄng utan Ànnu mer en maffia i snofsiga klÀder. Kanske Àr alltihop bara pÄ skoj. Jag tror det.

All the early Roman kings / In their sharkskin suits / Bow ties and buttons / High top boots / Drivin’ the spikes in / Blazin’ the rails / Nailed in their coffins / In top hats and tails
Ding dong daddy / You’re coming up short / Gonna put you on trial / In a Sicilian court / I’ve had my fun / I’ve had my flings / Gonna shake ‘em all down / Like the early Roman kings.