this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Behovsprövat

Victor Malm Ă€r en fri frĂ€sare pĂ„ alltid orĂ€dda Bladet. Ni vet, tidningen som tog ifrĂ„n majister Miffo hans grundlagsstadgade yttrandefrihet. Victor Ă€r missnöjd med valet av Ă„rets Nobelpristagare i litteratur. Han tycker att Bob Dylan Ă€r en skitpoet. Översmakdomare Victor irriterar sig ocksĂ„ pĂ„ att pristagaren ”redan Ă€r svndlande rik” och tycks mena att Nobelpris ska delas ut efter behov. Som om det vore en vetenskaplig eller som i det hĂ€r fallet en litterĂ€r merit att vara fattig. Jag kan trösta Victor med att sĂ„ gott som alla Nobelpristagare nĂ€r de vĂ€l belönas sedan lĂ€nge Ă€r tĂ€mligen förmögna för att inte kalla flera av dem stormrika efter vanliga löntagares mer modesta standard. Det Ă€r inga tiggare i lump och trasor utanför ICA och Systembolaget vi ser pĂ„ Konserthusets podium den 10 december varje Ă„r.
NĂ€r den frie frĂ€saren kastar sig ut pĂ„ Kvitter blir det lĂ€tt sĂ„ hĂ€r rörigt. Om man har en poĂ€ng som skulle slĂ„ varje lĂ€sare ur skorna: varför ”skriver man inte fram” [sic] den dĂ„? Skrev motsatsen till vad jag menade. Varför gör en mĂ€nniska sĂ„? Verkar inte klokt! Som Miffo nĂ€r han skrev att Jesus var i Rom fast han ”visste” att han inte var det ”men skrev det Ă€ndĂ„â€? OövertrĂ€ffat.

Priset ges till [Dylan] som artist, inte som poet. Skulle Markoolio och Sean banan ha delat pÄ priset i stÀllet? Bofinken Knut? Victor Àr en nobel [sic] sjÀl som inte har nÄgra problem. Han tycker att det Àr helt okej att Dylan belönas (fast han inte tyckte det alldeles nyss). Men jÀvligt trÄkigt, dock. Vad tycker Victor? Egentligen? Fan vet, och det gör nog inte han sjÀlv heller. Kanske tycker han allting pÄ samma gÄng? För sÀkerhets skull och för att inte krocka i svÀngdörren med nÄgondera synpunkt. Som rÀven: alltid med tvÄ utgÄngar frÄn grytet.
SjÀlv tycker jag att ge Ärets Nobelpris i litteratur till Bob Dylan Àr bland det bÀsta en annars för det mesta rÀtt sömnig Akademi har gjort. NÄgonsin.