this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

115 år för länge

Men vadfan! Är det inte dags nu för SVT och Akademien att sluta jävlas med Bob Dylan. Han har redan berättat att han inte kommer till Nobelprisutdelningen nu på lördag. Än sen? Det har hänt förut att litterturpristagare inte har kommit till Stockholm för att hämta medalj och diplom utan att det har blivit ett sjuhelvets ståhej bara därför. Jag vet inte om pristagarna får sina pengar direkt i handen på lördag, men jag har svårt att tro att priset betalas cash i Konserthuset. Jag föreställer mig att denna transaktion sker på ett modernare och mer sofistikerat sätt.
Men SVT ger sig inte. I måndags var en kvinna som jag tror heter Ann Victorin i USA och åkte med bil i Dylans turnéfotspår genom Texas och Louisiana i förhoppningen att hitta den undflyende poeten nånstans på vägen. Naturligtvis hann Ann aldrig i fatt, men det blev ett hyfsat program i alla fall. Fast det var inte hennes förtjänst och utan nåt sensationellt nytt för den som har följt Dylan i femtiofyra år.
Och idag på morgonen klockan kvart över åtta ska ständiga Sara medverka i Gomorron Sverige och berätta [sic] om Dylan. Tjenare. Fan, jag orkar bara inte.

Det är inte Dylan som är oartig och gör bort sig, som den snartuckne ledamoten på stol nummer 12 tyckte. Det är tolvan och Akademein som skämmer ut sig. Och hela världen skrattar alternativt tar sig för pannan. Jag har sagt det förut och kan göra det igen. Det är inte Dylan som behöver Akademien: det är Akademien som BEHÖVER HONOM. Himmel, en miljon sketna dollar? Dylan drar in det dubbla på royalter och skivförsäljning varje vecka året om.
Dylan har tackat för priset och sagt att han tar emot det. Vad skulle stackar’n göra? Ingen vill heller ha en kränkt nummer 12 i hasorna.

Jag tror, om nån vill veta det, att Dylan ger fan i Noberlpriset. Det är det nog bara en snobbig och snorkig Akademi på Stortorget i Stockholm som inte begriper. På ett sätt förstår jag dem. Lilla Sverige. Vad har vi att komma med i världen förutom det där Priset som aderton tanter och farbröder har delat ut 115 år för länge. Nu när Zlatan inte sparkar i landslaget länge och Volvo tillverkar sina bilar i Kina och svenskt knäckebröd numera är finskt och abbasillen norsk?
Vadå? Jag föreslog för 47 år sen i radio att Dylan skulle ha Nobelpriset i litteratur. Då blev jag utskälld och utskrattad och idiotförklarad av varenda kulturkofta i landet. I dag gnäller och beskärmar sig alla som hatade mig den gången över att Dylan inte kommer hit och hämtar.
Han har råd att strunta i att föreläsa för nummer 12 och ständiga Sara sekreterare i vår också. Då går han förstås miste om prispengarna. Et puis après? Vad gör det honom? Dylan är den sångare i världen som tjänar mest pengar av alla i dag. Hittills i år har han tjänat 96 miljoner dollar och förmodas ha en samlad förmögenhet på minst 275 miljoner dollar. Det räcker och blir över.