this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Tummen upp?

[In reply to Comment by C: Corvus corax corax 4]

FörmÀnniskan homo antecessor som levde i Europa för 800 000 Är sedan Ät varandra. Det visar benrester som man har hittat i en grotta i Sierra de Atapuerca öster om staden Burgos i norra Spanien.
Det finns Àven fynd frÄn Skandinavien frÄn lÄngt senare tid som antyder att Àven vÄra förfÀder Àgnade sig Ät nÄgon form av kannibalism pÄ storstensgravarnas tid under den yngre stenÄldern.
SpÄr som antyder sÄdan forntida kulinarisk verksamhet har pÄtrÀffats vid en gÄnggrift i Fosie utanför Malmö samt Àven vid den kÀnda bronsÄldersgraven Kung Björns hög i HÄga strax utanför Uppsala, dÀr obrÀnda skelettdelar efter mÀnniskor fanns bland benresterna frÄn tama och vilda djur som fÄtt följa den brÀnde hövdingen i döden.
Men detta Àr ingenting som arkeologer i allmÀnhet vill tala om, för kannibalism Àr i vÄr tid ett oerhört tabubelagt Àmne.
ÄndĂ„ vet vi att mĂ€nniskor har Ă€tit varandra pĂ„ till exempel Nya Guinea för inte alltför lĂ€nge sedan, sĂ„ varför skulle inte Ă€nnu mer avlĂ€gsna bronsĂ„ldersmĂ€nniskor i Skandinavien ha gjort likadant – kanske som en del i en ritual?

Rekonstruktion av Homo antecessors skalle

Vanan att Àta sina artfrÀnder har homo antecessor och kannibalerna pÄ Nya Guinea gemensamt med en rad djur och insekter: kannibalism förekommer hos alla djurgrupper, och det finns olika former av kannibalism. NÄgra Àter upp sina egna ungar, medan andra jagar en annan artfrÀnde, som hos till exempel abborrar. Och sÄ finns det sexuell kannibalism, som oftast innebÀr att honan Àter upp hanen.
Andra djur som ocksÄ Àr kannibaler Àr nyckelpigor och spindlar, och det Àr ocksÄ vanligt att fÄglar Àter sina ungar eller syskon.

Det som skiljer oss mÀnniskor frÄn djuren Àr vÄr kultur och förmÄga att sprida kunskap vidare frÄn generation till generation: kanske Àr det kulturen som har gjort kannibalism sÄ frÀmmande för oss som lever i dag?

Hur smakar en mÀnniska? Vilken del av kroppen anses vara bÀst i kulinariskt hÀnseende? Det Àr det nog inte mÄnga som vet, men jag har en gÄng lÀst nÄgonstans att en infödingsstam i dagens Nigeria sÀrskilt uppskattade muskeln pÄ handens insida strax nedanför tummen.

Annars hÄller jag med: mÀnniskan Àr en idiot. Man ser aldrig att bÀvrar och bofinkar och bönsyrsor bÀr sig lika bakvÀnt Ät som mÀnniskor.