this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Sunt perspektiv?

[In sequel to: SĂ„g arga ut]

PĂ„ midsommarafton 2005 meddelades i pressen att “musikartisten” Bo Martin Erik Eriksson, aka E-Type, hade lĂ„ngt framskridna planer pĂ„ att förvandla den anrika och snart nedlagda Barnbyn SkĂ„ pĂ„ FĂ€ringsö i Ekerö kommun utanför Stockholm till en ny lekplats för alla som vurmar för vikingar: “[e]n vikingastad, en vikingahamn. Kankse kyrkor och lĂ„nghus. VerkstĂ€der, kafĂ©er och vikingaskepp. [
] För mig handlar det om att levandegöra en livsdröm”, sa E-Type dĂ„. “Och Gustav Jonsson ska fĂ„ en hedrande staty”.
Vikingakyrkor och vikingakaféer med vikingaservitriser, dÄ?

Detta initiativ uppskattades inte av alla. Britt Jonsson var gift med SkĂ„-Gustav J. Hon kallade det planerade vikingaprojektet pĂ„ SkĂ„ “cyniskt” och liknade det vid ett “aprilskĂ€mt”. “Gustav skulle vĂ€nda sig i sin grav av ilska och olust” om han blev staty i E-Types vikingaby, sa hon ocksĂ„.
Barnbyn SkÄ öppnades 1947 av Stockholms stads barnavÄrdsnÀmnd för vÄrd och boende för psykosocialt utsatta familjer. Verksamheten blev sÄvÀl riksbekant som internationellt uppmÀrksammad pÄ grund av sina för dÄtiden radikala och nyskapande behandlingsmetoder. Barnbyn SkÄ leddes frÄn början och till 1972 av grundaren och barnpsykiatern Gustav J.

VikingavrÄl

“Den vetenskapliga tanken Ă€r hundra procent. Det ska inte finnas nĂ„got i byn som det inte finns belĂ€gg för i arkeologin”, försĂ€krade E-Type. “DĂ€r ska folk kunna se hur det sĂ„g ut och sjĂ€lvklart ocksĂ„ kunna tala med [sic] bĂ„de vikingar och trĂ€lar”.
Medan de dricker jÀrnÄlderslatte hos servitriserna Sigyn och Freja pÄ genuint vikingakafé?

För nÄgra Är sedan syntes E-Type gÄ bÀrsÀrkagÄng med borrmaskin i ena handen och Historiska museets handbok Vikigatidens ABC i den andra nÄgonstans i den norrlÀndska granskogen: han basade över byggandet av ett utedass av det mer magnifika slaget i form av en norsk stavkyrka i ett larvigt familjeunderhÄllningsprogram i teve. Varje lÀsare kÀnner igen sorten: alla som har tandstÀllning och Àger en vit angorakatt samlas pÄ Stora torget om en kvart.
Byggnadssnickare E-Type kallade toaletten i skogen för “gudarnas boning”: förlagan verkar ha varit kyrkan i Borgund vid Sognefjorden i vĂ€stra Norge. Den började byggas under andra hĂ€lften av 1100-talet nĂ€r vikingatiden i Norge redan var historia: de mĂ„nga överbyggnaderna och de storslagna djurhuvudprydnaderna högst upp Ă€r resultatet av generationers samlade arkitektoniska tillĂ€gg och förĂ€ndingar. Ingen annan sĂ„dan kyrka Ă€r bĂ€ttre bevarad, och ingen har stĂ„tt modell för fler rekonstruktioner, Ă€n den i Borgund.
Av ursprungligen flera hundra stavkyrkor i Norge ÄterstÄr i dag cirka trettio och nÀstan alla i mycket ombyggt tillstÄnd. Stavkyrkor av norsk modell förekommer ingen annanstans i Europa.
Och sĂ„ tĂžrrklosetten i Norrbotten: ett stĂ€lle dĂ€r ‘gudarna’ sitter och skiter?

I ett annat program i samma serie snickrade flickfotografen Björn Bingo RimĂ©r ihop ett “porrtorp med hĂ„ngelrum” i GĂ€strikland i lika tafflig direktsĂ€ndning som nĂ€r E-Type höll i hammare och vinkeljĂ€rn.
Bingo var i sĂ€llskap med ett gĂ€ng blekta utvikningsblondiner med jĂ€tteballonger i bikini. Det stackars torpet fick dessutom i stĂ€llet för skorsten “en vulkan” pĂ„ taket. Bara byggmĂ€stare Bingo var belĂ„ten: “JĂ€vlar, sĂ„ grymt”. “Helt sjukt bra, va”.
FĂ€bodjĂ€ntan i Forsbacka? FĂ€bodjĂ€ntan Ă€r en pornografisk film frĂ„n slutet av 70-talet, tror jag, och hette Ă€ven Ta’ mej i Dalarna! i regi och med manus av Lawrence Henning aka Joseph W Sarno. Det Ă€r pĂ„ den nivĂ„n.
Ett stavkyrkedass: har Àven herr 100 procent pÄlitlig historia Àntligen hittat hem?

E-Type? Det trodde jag var en sportbil av det förnÀmliga mÀrket Jaguar XK-E. Kanske vÀrldens tuffaste och vackraste nÄgonsin?
Den svenska varianten Àr lika lite nÄgon fartfantom i musikkonstens framkant som nÀr han timrar torp i teve: han har fyllt 45 men Àr ÀndÄ stÀndigt i puberteten och sÀljer skivor till barn i dagisÄldern med nÄgot som kallas eurodisco av dem som förstÄr sig pÄ sÄdant. Han har Àven skrivit en Àventyrsbok för ungdomar. Den handlar om honom sjÀlv i genuin vikingamiljö: musilkantens turnébuss har blivit ett lÄngskepp och kompbandet författarens forntida medresenÀrer till sjöss.
E-Type Àr son till tidigare programledaren i SVT:s Vetenskapsmagasinet: Bo G. Eriksson.

The real stuff

Andra var desto mer entusiastiska till en framtida vikingavĂ€rld Ă  la E-Type: det Ă€r “[f]örst nĂ€r man försökt laga mat över öppen eld eller slagits med svĂ€rd man [begriper] vilket oerhört kunnande dessa mĂ€nniskor [frĂ„n det förflutna] hade och hur mycket vi sjĂ€lva har glömt. Det inger respekt för dem som bott i detta land samt ger ett sunt perspektiv pĂ„ tillvaron”.
Laga mat över öppen eld kan varje sportfiskare, scout och skogsmulle. För att inte tala om alla som grillar barfota med Ernst. Och svÀrd: vem slÄss med sÄdana tillhyggen i dag?
Alla Ă€r inte heller lika sjĂ€lvklart övertygade som Johanne Hildebrandt om det helt och hĂ„llet ‘sunda’ i ett sĂ„dant “perspektiv pĂ„ tillvaron”.

Sunt att slÄss med svÀrd?
Flickan pÄ bilden förestÀller inte Johanne H

Omedelbart efterĂ„t meddelade stadens största mogontidning att E-Type hade Ă€ndrat sig och nu ville bygga vikingaby pĂ„ norra DjurgĂ„rden i Stockholm i stĂ€llet – dĂ€rför att “Ekerö kommun ville ha för hög hyra”. Platsen Ă€r vid Husarviken mitt emot det gamla gasverket: byn mĂ„ste ligga intill vatten, dĂ€rför att E-Type â€œĂ€ger elva [sic] vikingaskepp, som ska ligga vid tidsenliga bryggor”.
Den hĂ€r gĂ„ngen gjorde E-Type ingen hemlighet av att hans vikingaby var ett helt och hĂ„llet kommersiellt projekt: “SĂ„ efter stĂ€ngningsdags ska det strikt kulturella omvandlas till alltifrĂ„n bröllop till 50-Ă„rsfester och företagsevent i vikingamiljĂ¶â€.
DjurgÄrdsförvaltningen sades vara med pÄ noterna, men det var inte Förbundet för Ekoparken. Det hÀr var för tre Är sedan och jag har inte hört att det Àr nÄgon vikingaby pÄ gÄng vid gamla gasverket Ànnu.
Jag tror inte att det blir nÄgon vikingaby i Fullerö utanför Uppsala heller.