this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

StenhÄrt slavarbete

En mur tvĂ€rs genom hela Kina. Och i Egypten missförstod forntida kungar som Cheops och Ramses II verkligheten och övervĂ€rderade med största noggrannhet sin egen betydelse genom pyramiderna i Giza och monumenten i Abu Simbel. Cheops pyramid med den berömda sfinxen – nĂ€san rök nĂ€r klĂ„fingriga soldater i Napoleons armĂ© sköt till mĂ„ls pĂ„ den – var ursprungligen nĂ€ra 150 meter hög och nĂ€stan 230 meter lĂ„ng. Med sin yta av fyra hektar Ă€r den fortfarande ett av vĂ€rldens största byggnadsverk.

Men det finns mĂ„nga mycket mĂ€rkvĂ€rdiga monument i Sverige ocksĂ„ – fastĂ€n nĂ€stan alla har sett dem tĂ€nker nog de flesta inte pĂ„ dem som sĂ„dana. Det Ă€r de inhĂ€gnader av stora stenar som mĂ€nniskor under Ă„rhundraden av mödosamt slitande och slĂ€pande har staplat pĂ„ varandra och som löper kors och tvĂ€rs i framför allt södra SmĂ„land och nordöstra SkĂ„ne dĂ€r det finns mycket sten samt pĂ„ flera andra stĂ€llen i landet. Dessa stengĂ€rdsgĂ„rdar har inte byggts för faraoner med storhetsvansinne: de svenska gĂ€rdsgĂ„rdarna av stenar har byggts av ‘vanliga’ mĂ€nniskor – mĂ€nniskor som rent av var mer ‘vanliga’ Ă€n andra dĂ€rför att mĂ„nga av dem nog rĂ€knades till de fattigaste i samhĂ€llet.
Det har heller inte varit nĂ„gon lĂ€tt sak att bygga kilometervis av sĂ„dana monument ‘pĂ„ lĂ€ngden’ genom det svenska kulturlandskapet: dĂ„ mĂ„ste alla i byn hjĂ€lpa till att bryta och bĂ€nda och bĂ€ra. Och som om inte det rĂ€ckte. Först mĂ„ste stenarna grĂ€vas upp ur marken pĂ„ sommaren. Sedan dröjde det till vintern innan de riktigt stora bumlingarna kunde dras pĂ„ en slĂ€de över snö och is – vĂ€gar fanns knappast, och Ă€ven om det hade funnits var vagnar med hjulaxlar som klarade sĂ„dana pĂ„frestningar lĂ€nge en uppenbar bristvara pĂ„ den svenska landsbygden – och dĂ€refter lyftas upp till sin plats i gĂ€rdsgĂ„rden nĂ€sta vĂ„r och sommar igen. Det inser var och en att detta var ett tĂ„lamodsprövande arbete av allra högsta klass.
Det sĂ€gs att den mur som Förste Kejsaren av Qin började bygga syns Ă€nda frĂ„n mĂ„nen. Det gör ingen stengĂ€rdsgĂ„rd i Sverige, men tillsammans Ă€r dessa byggnadsverk 16 000 mil lĂ„nga. Det Ă€r lika mycket som fyra varv runt jorden. Kinesiska muren byggdes frĂ„n nĂ„gra hundra Ă„r f.Kr. till Mingdynastin pĂ„ 1400- och 1500-talen. Wan li chang cheng – ‘Den tiotusen li lĂ„nga muren’ – strĂ€cker sig i dag ‘bara’ drygt 300 mil, frĂ„n Jiayuguan i vĂ€ster till Shanhaiguan i öster. Dess totala lĂ€ngd Ă€r 650 mil.
Bygga en mur i Kina och en pyramid i öknen: det kan vem som helst göra som har gott om tid och duktiga ingenjörer – samt obegrĂ€nsad tillgĂ„ng till oavlönade arbetare. Det spelade ingen roll hur mĂ„nga bönder och straffĂ„ngar som dog nĂ€r nĂ€r kejsar Qin Shi Huangdi började bygga och den 4:e dynastins tre hĂ€rskargravar restes för faraonerna Cheops, Mykerinos och Chefren i Giza pĂ„ Nilens vĂ€stra strand: de ofrivilliga byggnadsarbetarna tog aldrig slut i alla fall. Inte tiden i Kina och inte den obarmhĂ€rtiga egyptiska solen heller.
Men de svenska stengĂ€rdsgĂ„rdarna. Det Ă€r nĂ„got helt och hĂ„llet annorlunda. Jag tycker att de Ă€r ‘hederligare’ pĂ„ nĂ„got vis: raka motsatsen till Egyptens pyramider. MĂ„nga stengĂ€rdsgĂ„rdar har dessutom Ă„ldrats pĂ„ ett sĂ€tt som gör dem till fullĂ€ndade ‘konstverk’ alldeles av sig sjĂ€lva. Varför Ă€r det ingen som har skrivit deras historia – utom allra senast i den mycket vackra och vĂ€lskrivna boken Stenminnen med text av Ina Andersen och Åsa NyhlĂ©ns bilder? Den förtjĂ€nar att lĂ€sas av alla, och inte bara av dem som bor i Södra Sandsjö socken i Kronobergs lĂ€n.

Finare Àn Cheops och kejsaren av Kina