this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

SĂ„g arga ut

Det finns ett reklamblad eller gratistidning i stan dĂ€r jag bor som heter UppsalaTidningen och delas ut i brevlĂ„dan varje fredag. Jag brukar aldrig lĂ€sa UppsalaTidningen, men nu sĂ„g jag nĂ„gonting om “rĂ„barkade vikingar” pĂ„ första sidan.
Inne i tidningen meddelas i lika stora bokstĂ€ver att “Vikingar blir lĂ€nets nya turistmagnet” och ska locka horder av utlĂ€ndska turister till Uppsala. Det ska byggas en “temapark” i Fullerö nĂ„gra kilometer norr om stan, dĂ€r “du snart ska kunna bo, Ă€ta och leva som en viking”. Man tackar.
Bara det att det inte finns nÄgon park i Fullerö Ànnu, bara en lanthandel vid sidan av vÀg 290 och avfarten frÄn nya E4:an. Parken har varit pÄ gÄng lÀnge, men frÄgan Àr om det blir nÄgon sÄdan med vikingaby alls: det fattas fortfarande mycket pengar för att projektet ska kunna förverkligas. Det mesta, faktiskt, för att inte sÀga: alltihop.

I anslutning till parken ska det byggas “ett vikingainspirerat hotell” och inne i parken Ă€r det meningen att besökaren ska Ă„ka berg- och dalbana och dricka kaffe och Ă€gna sig Ă„t varjehanda andra vikingatida nöjen.
Vad vet dĂ„ unga mĂ€nniskor i Sverige i dag om vikingarna? Rebecka Olsson, 17, studerande, Knivsta, vet “att de Ă„kte i skepp och rövade och sĂ„g arga ut”. Det Ă€r rĂ€tt, Rebecka: vikingarna for omkring i bĂ„t och hĂ€rjade och stal dĂ€r de kom Ă„t, och jag tror ocksĂ„ att de sĂ„g arga ut.

Det fanns en annan fantast som hade liknande storstilade planer för en annan vikingaby pÄ FÀringsö i MÀlaren för nÄgra Är sedan. Men det rann ocksÄ ut i sanden rÀtt snart. Eller i MÀlarens vatten?
Jag kanske berĂ€ttar den historien och lite annat liknande ocksĂ„ om nĂ„gra dagar eller sĂ„. Varför Ă€r mĂ€nniskor sĂ„ intresserade av att ‘rekonstruera forntiden’: livet och nĂ€stan allt som hĂ€nde dĂ„ var ju mycket sĂ€mre Ă€n i dag?

HÀr bodde de som rövade och sÄg arga ut. Berg- och dalbana t.h.