this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Riddare bliv på din häst Bagare bliv vid din jäst

Det är tur att jag har TV4:s Nyhetsmorgon på någonstans lite snett till vänster i bakgrunden. Annars hade jag inte fått veta att det är dags för europakval i franska Lyon till Bagar-VM i Paris nästa år, dit sex svenska bagarboys och en ensam tjej ska försöka kvalificera sig nu i helgen och ända till onsdag nästa vecka.
Tjejen heter Moa och är inte ens ordinarie utan ska bara sitta på bänken i Lyon och hoppa in i händelse av skada eller rött kort på någon av grabbarna.

Bagarna har valt vikingarna som tema att tävla med. Där står en och penslar på en bulle som jag tror ska föreställa en sköld från den tiden. Är det Arns sköld, frågar programledare Saft.
Ja, visst är det otäckt. Jag blir också förbannad när människor låtsas vara något som de inte är och särskilt när de står där med sin överlägsna okunskap och jäser över i teve.

På ett bord i studion syns ett bakverk som är en kopia av en hjälm. Dessvärre är hjälmen lika lite från vikingatiden som Arn: modellen som svenska bagarlandslaget har valt var populär bland den allra förnämsta bondeöverklassen i Vendel och Valsgärde i Uppland kanske tre hundra år innan någon hade hört talas om en ‘viking’.

Och så ett slags ‘triumfbåge’ med runtecken i kanel. Om någon i juryn i Lyon vet bara något lite om tidigare svensk historia kan bagargrabbarna och deras hjälpreda stanna hemma.

Hjälm i original från båtgrav Vendel 14
med ornerade pressbleck samt med
en fågelfigur av brons till nässkydd
Ca 560/70–600
Statens historiska museum Stockholm