this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Lättare nu än då? eller Ge forntiden en chans

Jag tittar just på det första programmet av sju om arkeologi i Axess TV. Det handlar om utgrävningar av Alexander den stores och Kleopatras huvudstad Alexandria. Kanske har arkeologerna hittat resterna av fyrtornet på ön Faros utanför Alexandrias hamn: ett av antikens sju underverk från omkring 280 f.Kr. Forskarna tror att tornet var 120 meter högt och det anses vara modellen för minareterna vid muslimernas moskéer: ordet ‘minaret’ är en direkt översättning av arabiskans ‘fyrtorn’.

Var det så den såg ut?

Arkeologin har förändrats åtskilligt på bara några år. I dag kan man bedriva arkeologi vid skrivbordet. Moderna instrument har ersatt gammalt hederligt grävarbete. Nu räcker det ofta med att sänka ner en aquameter i havet eller dra en magnetometer över en åker. Ultraviolett ljus och geodimetrar (efter Geodetic Distance Meter) är också användbara nya redskap för att finna arkeologiska fyndplatser. Sedan kan man gå hem och låta datorn göra resten med hjälp av avancerade program. Då är det väl inte så himla svårt?

Ingen gräsklippare

Jag tycker att det är lite orättvist. Snudd på fusk? När på alla fyra i ett schakt av lera i ösregn och stekande sol och en tesked att gräva med var det enda rätta för bara något årtionde sedan. Vadå, markradar? Forntiden ska väl också ha en chans?

Beprövad metod. Lerig och rättvis.