this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Ingenting för bärsärkar

De serverar ett förfärligt mjöd på Odinsborg. Det ska du akta dig för om du kommer till Gamla Uppsala.

Ingenting för bärsärkar

En “sömnig och mycket berusad” kung Fjölner från Svealand var på besök hos kung Frode på Själland; då snubblade han på natten och “föll i mjödkaret och drunknade”, läser vi i Ynglingasagan.
Olaus Magnus berättar senare om “[h]uruledes konung Hunding frivilligt dränkte sig i mjöd eller honungsdryck” i sin Historia om de nordiska folken. Samme författare delar även frikostigt med sig av sin kunskap om hur mjöd bör tillagas för att förtjäna omdömet: “den finaste och sundaste dryck, som fuller kan likställas med vin och i nödfall, om vingårdarna ödelagts, förträffligt göra tjänst i dess ställe, ja med rätta häfda sin rangplats bland de kostligaste drycker”.
Antingen var mjödet mycket bättre på Olaus Magnus tid, vilket är möjligt men väl knappast någon ändå tror. Eller var vinet av väsentligt sämre kvalitet än i dag, vilket verkar mer än bara sannolikt.

Och det är fortfarande med hjälp av en mugg mjöd Lill-Klas farmor i alla fall får en anständig begravning i H C Andersens saga; den lilla illgröna bokens första upplaga med många fler Eventyr, fortalte for Børn är inte större än ett och ett halvt cigarettpaket och knappt så tjock:

Jätten Suttungs mjöd var på sin tid särskilt eftertraktat av gudarna det var bryggt av den vise Kvasars blod blandat med honung och förvarades av sin ägare i ett berg. Den alltid lika bedrägligt listige Oden förvandlade sig till en orm och tog sig in i berget, där han under tre dagar och lika många nätter förförde Suttungs vackra dotter Gunlöd och även hann med att dricka upp allt mjödet. Med detta skvalpande i magen flög Oden i skepnad av en örn raka vägen hem till Asgård och spottade upp mjödet som han gav “åt asarna och de män som kan dikta. Därför kallar vi skaldeskapen för Odens fångst, fynd eller dryck, eller hans gåva eller asarnas dryck”.
Ett annat Suttungs Mjød finns i dag att köpa på butelj i Norge.

Och Dansk Mjød a/s i Horsens meddelar: “ De fleste tror, att mjød er en slags øl, men det er ikke sandt. Mjød er en honningvin, och sådan har det alltid været. Vikingerne drak øl og mjød, og mjøden var deres vin. De riges drik”. Bryggeriet erbjuder sex olika sorters ‘honungsvin’ ur sitt sortiment, vilka alla håller en alkoholhalt på cirka 20 procent, utom Skjalde-Mjød som inte är mycket starkare än vanligt vin. Därtill olika typer Årgangs Mjød från 1997 och framåt i presentkartong för en till tre flaskor.
På Bornholm serveras denna dryck gärna ur buteljer från Bornholms Mjødbryggeri i Nexø.

Mjödet ‘Honey Moon’ bryggs av The Viking Brewery Company så långt borta från Skandinavien som i Wisconsin, USA. Jag har själv en gång på Canyon Road Inn i Turtle Lake i stället för mjöd med larvigt namn tömt en bägare av det kraftiga kornölet ‘Berserk’ från samma tillverkare. Dock säljs deras produkter inte längre bort än tio mil från bryggeriet i den mycket lilla staden Dallas.
Därför är det inte många som har smakat Smekmånad [även: ‘Hemkörd Honung’? efter am. ‘moon’, ‘moonshine’ = ‘langarsprit’; ‘hembränt’] och Bärsärk; i Dallas Wi bor färre än 400 människor och i hela Barron County bara 43.000. Tvillingstaden Minneapolis–St. Paul med många ättlingar till nordbor ligger 16 mil bort: där finns fler sorters öl att välja på än nästan någon annanstans i USA.

Mjöd beskrives på detta vis i Nordisk Familjebok: “en hufvudsakligen af honing och vatten bestående jäst dryck, som sedan årtusenden varit känd i Europa och framförallt utgjorde fornskandinavernas älsklingsdryck […] Det mjöd, som i dag beredes, t. ex. vid Gamla Uppsala, utgör en blandning af svag vört och honing”.
Och i den 100 år yngre Nationalencyklopedin: “alkoholhaltig dryck som framställs genom jäsning av honung i vatten”.

Men den brygd som serveras på restaurang Odinsborg i Gamla Uppsala under beteckningen mjöd är absolut odrickbar och skulle ha fått en bärsärk att gråta.

Har aldrig varit på Odinsborg