this is not a love story

well, what the hell are we doing in denver?

jack kerouac

Penguins

Helvetet 2: American Psycho

“ABANDON ALL HOPE WHEN YOU ENTER HERE.” SĂ„ lyder Ă€ven den första meningen i Bret Easton Ellis kontroversiella och samhĂ€llssatiriska roman American Psycho. Och de sista orden Ă€r: “THIS IS NOT AN EXIT”. Det Ă€r mellan dessa bĂ„da formuleringar handlingen i boken utspelar sig. Som huvudpersonen Patrick Bateman pĂ„pekar: “My life is a living hell”. Men det Ă€r det aldrig nĂ„gon av hans bekanta som hör. Som kompensation Ă€gnar sig bokens huvudperson Ă„t att systematiskt tortera och mörda sina (oftast) kvinnliga bekanta: “I’m into murders and executions mostly. It depends”. P Bateman: en undersysselsatt bĂ€rsĂ€rk med Breitling och Calvin Kleins kalsonger i NYC:s yuppievĂ€rld strax före Ă„r 1990?

On the road straight to Hell

I Bibelns Gamla testamente nĂ€mns helvetet knappast alls: kanske för att det inte behövs bland övriga bloddrypande berĂ€ttelser? Vi kunde ocksĂ„ sĂ€ga: helvetet i ‘modern’ mening var inte uppfunnet dĂ„. NĂ€r denna vistelseort alls omtalas i dessa böcker heter den omvĂ€xlande sheol: det skuggrike dĂ€r de dödas sjĂ€lar vistades och ‘Hinnoms dal’. NĂ€r det i den korta sammanfattning av den kristna tron som kallas den apostoliska trosbekĂ€nnelsen heter “[…] nederstigen till dödsriket, pĂ„ tredje dagen uppstĂ„nden igen ifrĂ„n de döda […]â€Ă€r det i Sheol Jesus har varit. ‘Hinnoms dal’ var en brinnande soptipp utanför Jerusalem, dĂ€r man tidigare offrade barn till Molok och dĂ€r Gud nu ska straffa alla dem som inte lever som Han lĂ€r. I Nya testamentet kallas Ge Hinnom för ‘Gehenna’ och avser dĂ€rmed den plats dĂ€r de ogudaktiga först ska plĂ„gas och dĂ€refter förintas i eld. I samma betydelse anvĂ€nder Bibeln Ă€ven ordet ‘avgrunden’. Enligt Johannes regerar dĂ€r hövdingen Abbadon: ‘avgrundens Ă€ngel’. Andra benĂ€mningar pĂ„ detta stĂ€lle Ă€r dĂ€r “mörkret” rĂ„der “med grĂ„t och tandagnisslan” samt dĂ€r “deras [de mĂ€nniskor som ‘avföllo frĂ„n mig’ = Gud] mask icke dör och elden icke utslĂ€ckes”.
Jesus berĂ€ttar pĂ„ ett stĂ€lle att den fattige Lasarus blev förd av Ă€nglarna “till Abrahams sköte” nĂ€r han dog. Den rike mannens tortyrkammare efter döden var dĂ€remot skild Ă„t av “ett stort svalg” frĂ„n den plats dĂ€r Lasarus fick pusta ut till slut efter ett otacksamt liv – och Ă€ndĂ„ var den förmögne mannens enda oförlĂ„tliga ‘skuld’ att han “klĂ€dde sig i purpur och fint linne och levde var dag i glĂ€dje och prakt”. Gud Ă€r en krĂ€vande husbonde. Det Ă€r hans tidsstudieman Jesus ocksĂ„. Jag har dock svĂ„rt att tĂ€nka mig moderna mĂ€nniskor som Ă€nnu uppfattar Bibelns Gehenna som en faktisk uppehĂ„llsort – kanske Ă€r helvetet för dagens troende mer ett fasansfullt tillstĂ„nd i evig avskildhet frĂ„n Gud?
Enligt Nya testamentet Àr Jesus Guds son och kom till jorden för att dö och pÄ sÄ sÀtt sona mÀnniskornas (= vÄra) synder. I en enkÀt som pingströrelsens tidning Dagen lÀt utföra hösten 2005 stÀlldes frÄgan: Tror du att Jesus frÄn Nasaret var Guds son som dog för mÀnniskans frÀlsning och uppstod frÄn de döda? 24 procent av de tillfrÄgade svarade att de trodde det. Jag tycker att det Àr mycket. SÀrskilt som det Àr en uttalad bekÀnnelse till den kristna lÀrans huvudargument. Och inte till nÄgon kristen andlighet i allmÀnhet.
En fĂ€rskare undersökning Ă€n sĂ„ har utförts av Sifo pĂ„ uppdrag av SVT:s Vetenskapsmagasinet. Den visar ocksĂ„ att mer Ă€n var fjĂ€rde svensk (eller 29 procent; det Ă€r redan lĂ„ngt pĂ„ vĂ€g mot ⅓), frĂ€mst kvinnor och lĂ„gutbildade, tvivlar pĂ„ Darwins utvecklingslĂ€ra och naturvetenskapens förklaring till evolutionen. De tror i stĂ€llet att Gud eller nĂ„gon annan högre makt har skapat jorden och dess arter. Jag mĂ„ste frĂ„ga sjĂ€lv: Ă€r mer Ă€n en fjĂ€rdedel av landets befolkning helt enkelt
 bakom flötet?
För de mÀnniskor överallt i vÀrlden som inte tror saknar frÄgan om himmel och helvete betydelse: för oss finns ingenting efter döden. Vi ska ingenstans dÄ.